Route 66 vaatii istumalihaksia, mutta palkitsee elämyksillään

Amerikan halkovalle legendaariselle Route 66 -reitille hakeutuu matkalaisia, jotka eivät säikähdä tuhansia autossa istuttuja kilometrejä ja valtatien tarjoamia yllätyksiä.

ilmiöt
Kuusi kainuulaista legendaarisen Route 66 -reitin päätepisteessä Yhdysvaltojen länsirannikolla.

Muutaman vuoden takaisen ravintolaillan pistämätön idea legendaarisen Route 66:n ajamisesta sai kuuden kainuulaisen laittamaan elämänsä siihen malliin, että tänä syksynä he suuntasivat kuukaudeksi Amerikkaan.

– Lyötiin silloin kättä päälle toisen ajatuksen keksijän kanssa. Tosin laitoin aiheen jo heti tulille, tein asiasta Facebook-ryhmän ja siihen tarttui vuosien saatossa kuusi ihmistä, muistelee kajaanilainen Mikko Heikkinen.

Nyt matkalaiset ovat saapuneet takaisin Kainuuseen, takana heillä on tuhansia kilometrejä pienessä autossa, yhdessä koettuja elämyksiä ja muistoja (siirryt toiseen palveluun).

– On arvattavaa, että kuuden ihmisen neljän viikon matka tien päällä koettelee. Itsestä olo tuntuu ihan normaalilta, mutta reissun jälkeen työkaverit ja tuttavat sanoivat, että näytän ryytyneeltä, naurahtaa Seija Heikkinen.

Matka sai oman lisänsä siitä, että osa porukasta lensi jo etukäteen New Yorkiin. Isosta Omenasta he ottivat auton alleen matkaten Chicagoon.

– Osa meistä siis istui autossa yli 7000 kilometriä, kun otimme tavoitteeksi matkata USA:n läpi, rannikolta rannikolle, sanoo Seija Heikkinen.

Chicagon lentokentältä matkalaiset hakivat loput Suomesta saapuneesta seurueesta.

– Siellä se lentokentälle meno ja sieltä poistuminen olikin yksi koko reissun vaikeimmista osuuksista, muistelee Seija Heikkinen.

– Sekin yllätti, kuinka huonossa kunnossa tiet ja opasteet ovat matkan varrella. Välillä olimme ihan eksyksissä, ei ollut mitään tietoa, että missä ollaan ja minne mennään. Mutta jotenkin sitä aina, jopa onnellakin, satuttiin oikeaan risteykseen, sanoo Mikko Heikkinen.

Route 66 -valtatien maisemia Yhdysvalloista.

Ei liiallista suunnittelua

Matkan liiallinen suunnitteleminen olisi porukan mielestä vienyt tietyn idean matkasta.

– Olihan meillä kartat ja gps-laitteet. Hotellit etsittiin paikan päällä, osa varattiin netistä ja joskus mietittiin autossa yöpymistä. Reissu opetti, että ihminen pystyy olemaan hyvinkin näppärä ja kekseliäs, kun on pakko, kertoo Kaisa Marin.

Pienen auton ja ahtaiden hotellihuoneiden johdosta porukka etsi tietoisesti paikkoja, missä jokaisella olisi myös tilaa hengittää.

– Jos löytyi kiva hotelli ja paikka, päätettiin pysähtyä pidemmäksi aikaa, niin että jokainen sai olla vähän itsekseen, sanoo Mikko Heikkinen

Ajoittain auto parkkeerattiin matkan varrella kaupunkeihin, joissa oli syytä pysähtyä.

– Etukäteen katsottiin, että tuolla ja tuolla pitää käydä. Los Angleles oli meille kaikille pettymys, ei ollut glamouria ja filmitähtiä niin kuin kuviteltiin, matkalaiset kertovat.

Chicagossa tehty pikainen piipahdus olisi saanut reissulaisten mukaan olla pidempikin.

– Se jäi mietityttämään, koska siinä kaupungissa oli jotain sellaista, että sinne otan vielä lentolipun, suunnittelee Seija Heikkinen.

– Juuri näiden kaupunkien ja alueiden erilaisuuksiin kyllä törmäsi tällä reissulla. Lähtiessä New Yorkista ei osannut ajatella, kuinka kaikki muuttuu sitä mukaa, mitä syvemmälle Amerikkaan matkasi. Maa vaihtuu osavaltion vaihtumisen myötä enemmän kuin tajuaa.

Kuusi kainuulaista Route 66 -matkaajaa Grand Canyonilla.

Hengästyttävä Grand Canyon

Kaikkien matkalaisten yhteinen mielipide Arizonan Grand Canyonin kokemisesta nousee matkan nähtävyyksien kärkeen.

– Se näyttää jo kuvissakin huikealta, mutta paikan päällä se on kerrassaan upea, huokailevat Seija Heikkinen, Kaisa Marin ja Mikko Heikkinen.

Matkalaisten yhdessä tekemät päätökset palkitsivat erityisesti reissuun loppupäässä.

– Oli täydellinen valinta kulkea Los Angelesista San Franciscoon niin sanottua rantareittiä pitkin. Maisemat olivat todella mahtavat.

– San Francisco yllätti positiivisesti, oli viihdettä, kulttuuria ja kivoja paikkoja joissa käydä. Kaupungin tarjonta kaikkinensa oli hyvä lopetus matkalle, olimme siellä kolme päivää ennen kotiin lentämistä summaa Kaisa Marin.