1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Väitös: Myyrätuhot voivat kasvaa etelässä ja vähentyä pohjoisessa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa myyrävuosien ennustamista. Jyväskylän yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöskirjasta käy ilmi, että myyrien kannanvaihtelu muuttuu epäsäännölliseksi vuoteen 2040 mennessä.

luonto
Myyrän järsimä omenapuun runko.
Sari Toivonen / Yle

Tutkija Katri Korpela ennustaa väitöstutkimuksessaan myyrien kannanvaihtelua laajojen havaintoaineistojen perusteella rakennetun mallin avulla. Mallin mukaan säännölliset myyrähuiput jäävät historiaan seuraavan 30 vuoden aikana. Pohjois- ja Itä-Suomessa myyrähuiput saattavat hävitä kokonaan.

– Alueiden välillä on suuria eroja eli varsinkin Pohjois-Suomessa näyttää siltä, että huippuvuodet voivat hävitä kokonaan ja kannat ovat jatkuvasti alhaalta. Etelässä sen sijaan voi olla matalia vuosia, mutta sitten voi tulla useita hyvinkin korkeita huippuvuosia, Korpela kertoo.

Monille myyristä riippuvaisille petoeläimille on hyvin hankala tilanne, jos ruokaa ei ole tarjolla.

Katri Korpela

Myyrävuosien epäsäännöllisyys vaikeuttaa myyrätuhojen ja myyräkuumeriskin ennustamista. Eteläisessä Suomessa myyrien aiheuttamat haitat voivat kasvaa hyvinkin nopeasti ja yllättäen.

– Pohjoisessa myyrähuippujen väheneminen on monille ihmisille varmaan ihan positiivinen asia eli myyrien aiheuttamat tuhot vähenevät ja myyräkuumeriski pienenee. Mutta monille myyristä riippuvaisille petoeläimille on tietysti hyvin hankala tilanne, jos ruokaa ei ole tarjolla, Korpela huomauttaa.

Säännöllisten myyrähuippujen puuttuminen vaikuttaneekin laajasti eläin- ja kasviyhteisöihin: monet petoeläinkannat todennäköisesti vähenevät ja samoin käy useille nisäkäs- ja lintulajeille, kun saalistus siirtyy myyristä niihin.

FM Katri Korpelan ekologian ja evoluutiobiologian väitöskirjan "Biological Interactions in the Boreal Ecosystem under Climate Change" tarkastustilaisuus Jyväskylän yliopistossa perjantaina 10.10.2014.

Lue seuraavaksi