Nuoret yrittäjät tarvitsevat toistensa tukea - "Meillä kaikilla on vähän samanlaiset kipuilut"

Nuoret yrittäjät ovat työeläkevakuutusyhtiö Elon kyselyn mukaan vaarassa uupua työssään. Jyväskyläläinen Johanna Harju väsyi ympäripyöreisiin työpäiviin ja pitämättömiin lomiin. Eniten yrittäjän jaksamista auttavat kollegat ja läheiset ihmiset.

Kotimaa
Vaatealan yrittäjä Johanna Harju pysäytti oman oravanpyöränsä.
Yrittäjä Johanna Harju muistuttaa läheisten ja kollegoiden tuen tärkeydestä.

Johanna Harju perusti oman vaateputiikin kahdeksan vuotta sitten, alle kolmekymppisenä. Yrittäjäksi innosti ajatus omasta vaatemallistosta.

Jossakin vaiheessa, tilaustöiden ompelemisen ja kahden oman liikkeen pyörittämisen lomassa, unelma unohtui. Ympäripyöreät työpäivät ja pitämättömät lomat tulivat nuorelle yrittäjälle tutuiksi.

– Arki vei mennessään, ja mallistosta tuli semmoinen sitku-mallisto, että sitten joskus kun mulla on aikaa..., Harju muistelee.

Nainen kertoo väsyneensä oravanpyörään, jonka oli itselleen rakentanut, ja pysäytti sen.

– Halusin, että nyt mä teen sitä mitä haluan ihan oikeasti!

Yksin ei kannata kipuilla

Pysähtymisen myötä palasi myös usko omaan unelmaan. Nyt Johanna ei yritä mahduttaa kaikkea tekemistä yhteen vuorokauteen. Kiireen pysäyttäminen onnistuu jopa ihan pienillä asioilla.

– Kalenteri, mitä mä en oo osannut käyttää. Eli kalenteriin vapaapäivät ja lomat ja vaikka päivän kahvihetket jonkun ystävän kanssa.

Eniten nuorta yrittäjää on vienyt eteenpäin ystävät ja opiskelu sekä muiden yrittäjien tuki. Pääasia hänen mielestään on, ettei ongelmissa jää rypemään yksin.

– Tuli kutsu tällaiseen nuorten yrittäjien voimaverkkoon. Sieltä rupesikin löytymään omanhenkisiä ihmisiä. Samoin yrittäjän ammattitutkinto, missä oli paljon kollegoita ihan eri aloilta. Silti meillä kaikilla on vähän samanlaiset kipuilut, Harju kertoo.

Nuori nainen elää nyt unelmaansa todeksi. Parin viikon päästä ilmestyy oma vaatemallisto.