Liikennevaliokunta: Soklia ja pohjoisen lentoyhteyksiä kannattaa tukea

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta pitää tärkeänä sitä, että Lapin asuinalueet ovat tulevaisuudessa saavutettavissa myös lentokoneella. Soklin liikenneinvestoinneissa valiokunnan puheenjohtaja lähtisi tukemaan tärkeimpänä tieyhteyttä. Valiokunta on keskiviikkona ja torstaina vierailulla Lapissa.

politiikka
Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja
Liikenne- ja viestintävaliokunta tutustui keskiviikkona Rovaniemellä moottorikelkkatehtaaseen. Valiokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen istui esittelytilassa kelkan ohjaimiin.Marjukka Talvitie / Yle

Pian valmistuvassa lentoliikennestrategiassa on väläytelty mahdollisuutta sulkea tai muuttaa osa-aikaiseksi hiljaisia lentokenttiä, Lapissa Enontekiön ja ja Kemi-Tornion kentät. Valiokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen uskoo, että matkailuliikenne voi Lapissa turvata lentokenttien säilymisen.

– Se on tietysti sesonkikysymys täällä pohjoisessa. Matkailuelinkeinosta voitaisiin vielä löytää lisää potentiaalia ja sen kautta liikennettä joka turvaa lentoliikenteen ympäri vuoden. Siinä pitää nyt tehdä paljon yhteistyötä matkailun edistämiseksi ja liikenneyhteyksien parantamiseksi, Kalle Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan valiokunta käy paljon keskusteluja Suomen lentokenttäverkosta.

– Viimeksi viime viikolla käytiin Finavian johdon kanssa tätä keskustelua ja pidetään tärkeänä sitä että lentoyhteydet erityisesti tänne pohjoiseen toimivat myös jatkossa, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan pohjoisten alueiden ja ylipäätään koko maan kannalta saavutettavuus on lentoliikennestrategian keskeisin asia.

– Tietenkin täytyy ajatella, että onko liikennettä ja matkustajia. Siitähän se kannattavuus syntyy operaattoreille, Jokinen lisää

Ainakin tie Sokliin

Soklin kaivoksen liikenneinvestoinnit ovat myös ajankohtainen aihe liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Jokisen mukaan Sokli-kysymykseen haetaan nyt ratkaisua.

– Soklin kaivostoiminta on erittäin mittavaa ja se tarvitsee liikenneyhteydet. Joka tapauksessa sinne tarvitaan ainakin hyvä tieyhteys, olen itse sitä mieltä. Sitä asiaa pitää edistää, Jokinen sanoo.

Soklin kaivosradaksi on monta vaihtoehtoa. Tämä keskeneräisyys näyttää haittaavan asia eteenpäin menemistä.

– Tänäänkin on keskusteltu näistä ratalinjausvaihtoehdoista. Siinä pitää tehdä päätös, että mitä linjausta lähdetään kehittämään. Minusta se keskustelu ei kuitenkaan valmistu siinä aikataulussa, mitä Yaran toiminta edellyttäisi Soklissa. Sen takia painotan tieyhteyden parantamista sinne Sokliin, Jokinen sanoo.

Jokisen mielestä Soklin tukemiseen löytyy valtionrahaa, koska sen merkitys työllisyydelle on suuri.

– Nähdään ilman muuta sen ratkaiseva merkitys Itä-Lapin työllisyydelle. Se pitää ottaa huomioon, kun näitä liikenneinvestointeja harkitaan.

Yhä käydään neuvotteluita

Valiokunnan oululainen jäsen, kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.) on myös sitä mieltä, että valtion pitää tulla mukaan sellaisiin lentoliikenne, tie- ja ratahankkeisiin, jotka ovat elinkeinojen kannalta tärkeitä.

– Myös valtion pitää lähteä mukaan, kun kaivos pistetään jalalle ja tuotantoon, Vehkaperä sanoo.

Hän odottaa, että liikenneministeri Paula Risikko (kok.) pitää sanansa ja vie Soklin yhteyttä eteenpäin. Vehkaperän mukaan Risikko käy koko ajan Sokli-tuesta neuvotteluita, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty vielä.