Arkeologit löysivät todisteita Genesaretinjärven vuoden 363 maanjäristyksen tuhovoimasta – Hippos köyhtyi ja lopulta tuhoutui

Arkeologien mukaan järistys tuhosi Hippoksen kaupungin pahoin eikä sitä koskaan rakennettu entisen loistokkaaksi. Lopullisesti kaupunki tuhoutui uudessa maanjäristyksessä vajaat 400 vuotta myöhemmin.

Ulkomaat

Kansainvälinen arkeologiryhmä on löytänyt uusia todisteita siitä, millaista tuhoa vuoden 363 voimakas maanjäristys aiheutti vaikutusvaltaisessa Hippoksen kaupungissa Genesaretinjärvellä, kertovat muun muassa Discovery ja The Jerusalem Post nettisivuillaan.

Kaivauksissa on löytynyt todisteita siitä, että kaupunki tuhoutui pahoin ja sen jälleenrakennus kesti parikymmentä vuotta. Kaupunki ei myöskään koskaan elpynyt entiseen loistoonsa ennen kuin tammikuussa 749 sattunut maanjäristys tuhosi sen lopullisesti, arkeologit kertovat.

Vuoden 749 järistyksestä on löytynyt aiemmin selviä todisteita, sillä kaupunkia ei koskaan asutettu uudelleen. Vuoden 363 järistyksen tuhoista on sen sijaan entuudestaan vähän todisteita, yksinkertaisesti siksi, että jälleenrakennuksessa osa raunioista raivattiin ja osa hautautui uusien rakennusten alle, kertoo tutkimushanketta vetävä Michael Eisenberg Haifan yliopistosta.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin löytäneet merkkejä tuhoista, joita alueen vaikutusvaltaisimpiin kaupunkeihin kuulunut Hippos kärsi. Arkeologit ovat löytäneet muun muassa luurankoja, jotka murskaantuivat kaupungin suurimman rakennuksen, markkinapaikkana ja oikeustalona toimineen basilikan katon romahtaessa.

Lisäksi he ovat löytäneet todisteita siitä, että järistys tuhosi kaupungin roomalaisen kylpylän. Sitä ja basilikaa ei Eisenbergin mukaan koskaan rakennettu uudelleen, vaikka kaupunki ponnistelikin vielä jaloilleen vuoden 363 järistyksestä.

Lihaksikas marmorijalka ja kultainen kyyhkykoru

Kylpylän raunioista on löytynyt suuri miehen lihaksikasta jalkaa esittävä marmoripatsaan palanen. Basilikan luurankojen joukossa on puolestaan nainen, joka kantoi kultaista kyyhkynmuotoista kaulakorua.

Luurangot saatettiin ajoittaa vuoden 363 maanjäristyksen aikaisiksi basilikan lattialta löytyneiden kolikoiden sekä tiettyjen marmoristen arkkitehtonisten elementtien perusteella.

Basilikan lattialta löytyneistä kolikoista myöhäisimmät oli lyöty vuonna 362, kun taas metrin verran jäännösten yläpuolelta on löytynyt kolikoita vuodelta 383. Eisenbergin mukaan tämä osoittaa, että suuria osia kaupungista tuhoutui ja hylättiin pariksikymmeneksi vuodeksi.

Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, keille basilikasta löytyneet luurangot kuuluivat eikä myöskään heidän uskontoaan. Kristitty aikakausi oli alkamassa ja Hippoksesta oli ennen vuoden 749 järistystä tullut hyvin kristitty. Ensimmäisen järistyksen aikaan aluetta ovat saattaneet asuttaa sekä kristityt että juutalaiset ja pakanat, Eisenberg sanoo.

Tiedossa ei myöskään ole, ketä esitti patsas, jonka palanen löytyi kylpylän raunioista. Tutkijat toivovat löytävänsä lisää patsaan osia tulevissa kaivauksissa selvittääkseen, oliko kyseessä esimerkiksi jumala tai urheilija.

Hippos köyhtyi ja lopulta tuhoutui

Golanin kukkuloiden ja Genesaretinjärven välissä sijaitseva Hippos perustettiin 200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Se oli roomalaisaikana yksi kymmenestä dekapolikseksi kutsuttusta kaupungista, Jordanian, Israelin ja Syyrian alueella sijainneista kaupungeista, joita pidettiin kreikkalaisen ja roomalaisen kulttuurin keskuksina. Kaupunki muun muassa löi omia kolikoita.

Vuoden 363 järistyksen sattuessa Hippos oli kukoistava kaupunki, mutta se ei koskaan elpynyt entiseen loistoonsa, Eisenberg kertoo. Suurta osaa vanhasta kaupungista ei rakennettu koskaan uudelleen ja vaikutusvaltaisesta aluekeskuksesta tuli vaatimattomampi oliiviöljyn, viinin ja leipomotuotteiden valmistukseen keskittynyt keskus.

Hippoksen kaivausalue sijaitsee noin kaksi kilometriä Generasetinjärven itäpuolella ja 350 metriä järveä korkeammalla. Kaivaukset alueella ovat jatkuneet 15 vuotta. Vuoden 363 maanjäristyksestä löydettiin löydettiin todisteita jo viime vuonna, mutta tuoreet löydöt ovat tähän asti merkittävimmät, kertoo The Jerusalem Post.