Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja selviää – katso suorana

Kirjallisuuspalkinnon saajaksi ovat ennakkoveikkailuissa vahvimmin nousseet esille kenialainen Ngũgĩ wa Thiong'o sekä japanilainen Haruki Murakami.

kulttuuri
Grafiikka.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja selviää tänään kello 14. Lähetystä voi seurata kello 13.50 alkaen suorana Yle Uutisten internetsivuilla sekä Areenassa.

Spekulointi Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajasta on käynyt kiivaana ennen torstain julkistamistilaisuutta. Kirjallisuusalan asiantuntijat yrittävät arvata palkinnon voittajaa muun muassa kielen, maantieteen ja tyylisuunnan perusteella.

Vaikka yhtä selkeää suosikkia voittajaksi ei ole, vedonlyöntitilastot nostavat esiin voittajasuosikkeja. Tänä vuonna tilastojen kärjessä ovat kenialainen Ngũgĩ wa Thiong'o sekä japanilainen Haruki Murakami.

Haruki Murakami ja Ngũgĩ wa Thiong'o.
Haruki Murakami ja Ngũgĩ wa Thiong'o.Ivan Gimenez / AFP / Lehtikuva ja Kalifornian yliopisto

Voittajan päättää Ruotsin akatemia suljettujen ovien takana. Sen verran tiedetään, että akatemia on tämän vuoden helmikuussa saanut 210 ehdokkaan listan. Toukokuussa lista on karsittu viiteen ehdokkaaseen.

Koska muuta akatemian päätöksista ei tiedetä, kirja-alan ammattilaiset yrittävät arvailla voittajaa aikaisempien vuosien perusteella.

Ei ainakaan englanninkieliselle?

Ensimmäisenä arvuutellaan yleensä voittajakirjailijan kieltä. Viime vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon sai kanadalainen novellikirjailija Alice Munro. Tämän perusteella voittaja ei siis tänä vuonna voisi olla englanninkielinen. Tälloin ilman palkintoa jäisi usein ehdolla ollut amerikkalainen Joyce Carol Oates.

Maailman arvostetuimman kirjallisuupalkinnon myöntämisperusteissa uskotaan otettavan huomioon myös eri maanosat. Tällä kertaa on arveltu, että vuorossa olisi Afrikka. Sinne palkinto on mennyt vain neljä kertaa ja edellisestä kerrastakin on jo aikaa. Vuonna 2003 palkinnon sai J. M. Coetzee Etelä-Afrikasta. Tämä siis puhuu kenialaisen Ngũgĩ wa Thiong'on voiton puolesta.

Ruotsin akatemia ei myöskään uskota antavan palkintoa saman tyylisuunnan edustajalle peräkkäisinä vuosina. Romaanikirjailijat ovat olleet voittajina yliedustettuina, joten tällä kertaa voittaja voisi olla runoilija, kuten syyrialainen Adonis tai eteläkorealainen Ko Un. Samalla perusteella voittajaksi voisi valikoitua vedonlyöntitilastojen kärjestä löytyvä valkovenäläinen toimittaja-kirjailija Svetlana Aleksijevitš.

Toisinaan akatemia on halunnut palkita myös iäkkään kirjailijan, ennen kuin on liian myöhäistä. Nobel-palkintoa ei voi myöntää postuumisti.

Spekuloinneista huolimatta akatemia on usein yllättänyt valinnallaan.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan torstaina klo 14 Suomen aikaa. Julkistusta voi seurata suorana Yle Uutisten verkkosivuilta ja Areenasta.

Ylen aamu-tv:n Aamun kirjan toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen esittelevät omat suosikkinsa

Lähteet: AFP