Italialaisluokka pyyhälsi muiden ohi suomalaisilla matematiikankirjoilla

Alun perin idea suomalaisista oppikirjoista ei saanut lämmintä vastaanottoa.

Ulkomaat
Luccan kaupungin kolmosluokkalaiset ovat opiskelleet matematiikkaa suomalaisoppikirjojen avulla.
Luccan kaupungin kolmosluokkalaiset ovat opiskelleet matematiikkaa suomalaisoppikirjojen avulla.Petri Burtsov / Yle

Toscanalaisen Luccan kaupungin kolmosluokkalaiset jatkavat tänä syksynä viime vuonna alkanutta kokeiluaan suomalaisten oppikirjojen parissa. Luokan oppimistulokset ovat verrokkiryhmiä parempia, ja opettaja Patrizia Piccinini kertoo matematiikasta tulleen luokan lempiaine.

– Voitko kuvitella: jouduin kieltämään luokalta matematiikanopiskelun kesän ajaksi, jotta ehtisin itse kääntää kirjan syksyä varten. Oppilaat olisivat halunneet perehtyä tämän syksyn uuteen oppikirjaan jo lomillaan! kertoo luokanopettaja Piccinini.

Hänen mukaansa luokan oppilaat ovat hulluina matematiikkaan ja kaikki johtuu juuri suomalaisista kirjoista. Kaikki sai alkunsa, kun Piccinini päätti viime vuonna aloittaa kirjakokeilun kuultuaan suomalaislasten hyvistä oppimistuloksista. Hän ei uskonut kielen koituvan ylitsepääsemättömäksi haasteeksi – ovathan matematiikassa pääroolissa numerot ja merkit. Vielä vuosi sitten Piccinini ei osannut aavistaa, miten suuri vaikutus kokeilulla tulisi olemaan.

Suomalainen opetusmetodi poikkeaa italialaisesta

Italiassa matematiikanopiskelu perustuu ensimmäisillä luokilla yhteen- ja kertolaskujen opetteluun. Oppikirjat ovat täynnä tekstiä ja eivät Piccininin mukaan kannusta lapsia itsenäiseen päättelyyn ja oivaltamiseen.

– Suomalaiset oppikirjat luottavat lasten omaan päättelykykyyn. Monissa tehtävissä on kuvia, joiden pohjalta oppilaiden on itse keksittävä, mikä on ratkaistavana olevan ongelma, hän sanoo.

Lopputulos on se, että Luccan kolmosluokkalaiset ovat muita ryhmiä edellä päässälaskutaidoissa ja itsenäisessä päättelyssä. Positiiviset tulokset eivät kuitenkaan rajoitu matematiikkaan – Piccininin luokka on muita luokkia edellä useilla kognitiivisilla osa-alueilla, kuten luetun muistamisessa ja keskittymiskyvyssä.

Suomen kieli ja kulttuuri kiinnostavat lapsia

Opettaja Patrizia Piccini oppilaidensa kanssa.
Opettaja Patrizia Piccini oppilaidensa kanssa.Petri Burtsov / Yle

Kirjojen myötä Luccan koulun oppilaat ovat tutustuneet myös Suomen kieleen ja kulttuuriin. Vieraillessani koulussa kesällä oppilaat toivottivat minut tervetulleiksi laulamalla suomalaisia lastenlauluja.

Ymmärtääkseen suomenkieliset tehtävät lapset ovat turvautuneet opettajan lisäksi myös internet-sanakirjoihin. Ilman minkäänlaista opetusta he ovat oppineet lukuisia suomen kielen sanoja ja jopa tunnistamaan suomenkielisistä lauseista eri lauseenjäseniä.

– Ostin kesällä Suomesta useita lehtiä lapsille luettaviksi ja ne revittiin minulta käsistä! Lapsia kiinnostaa kaikki Suomeen liittyvä ja he odottavat jo joulua, jolloin pääsevät kirjoittamaan joulupukille, Piccinini kertoo.

Oppilaiden vanhempien tuki on projektille tärkeä

Idea suomalaisten matematiikankirjojen käytöstä ei heti alkuun saanut lämmintä vastaanottoa oppilaiden vanhemmilta. Mutta kun tulokset alkoivat puhua puolestaan, muuttui myös vanhempien suhtautuminen.

Yksi Piccininin usein kuulemista moitteista on, miksi käyttää näin paljon aikaa pienen ja harvinaisen kielen opiskeluun, kun samassa ajassa lapset olisivat voineet opetella esimerkiksi englantia.

Tätä varten hän pisti pystyyn testin, missä englannin kieltä opiskelevaa luokkaa verrattiin suomenkielisiä kirjoja käyttävään luokkaan. Tulos oli, että Piccininin luokan oppilaiden kyky oppia kieltä oli huomattavasti parempi ja jatkossa heidän on helpompaa käydä käsiksi mihin tahansa vieraaseen kieleen.

– Tulen esittämään luokkani oppimistuloksia opettajaseminaareissa Italiassa. Olen jo puhunut siitä Euroopan-laajuisen Comenius-projektin jäsenten kanssa ja se on herättänyt paljon mielenkiintoa. Mutta tästä lisää myöhemmin, Piccinini vinkkaa Yleisradion haastattelussa.

Voit seurata jutun kirjoittajaa Petri Burtsovia Twitterissä seuraavasta linkistä: @pburtsov (siirryt toiseen palveluun)