Metsohavainnot tai -havainnoitsijat vähissä

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri kaipaa lisää metsohavaintoja. Paras aika metsojen havainnointiin on nyt, kun poikaset osaavat jo lentää ja ovat liikkeellä. Mieluisin havainto on sellainen, jossa on nähty liikkeellä koppelo poikastensa kanssa.

metso
Naarasmetso
Vesa Vaarama / Yle

Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin vuoden laji on metso. Metsohavaintoja kerätään kuluvan lokakuun loppuun asti – ja niitä saisi vielä tulla.

– Jostain syystä havaintoja on tullut vain vähän. Meillä on toki monia vuosia ollut sellainen suuntaus, että havaintokisoihin tulee vuosittain vähemmän vastauksia, eikä metso mikään runsas laji ole. Pitää mennä metsään nähdäkseen metson. Ja ehkä metsässä liikkuvat ihmiset eivät tiedä näistä kilpailuistakaan kovin hyvin, arvioi Pohjanmaan piirin aluesihteeri Teemu Tuovinen.

Tämän vuoden metsohavaintojen määrä on selvästi pienempi kuin vastaavan kilpailun katajahavaintojen ja -kuvien määrä joitain vuosia sitten.

– Katajan sai kuvaan paljon metsoa helpommin, Tuovinen naurahtaa.

Paras aika nyt

Metsohavaintoja on kerätty keväästä lähtien, mutta vielä ehtii mukaan.

– Keväällä oli "hullujen metsojen" -aika eli soidinaika ja mahdollisuus nähdä poikueita, vaikka ne aika piilottelevia ovatkin. Nyt on ehkä paras aika havainnoida metsoja, kun poikaset ovat jo lennossa ja nuoria yksilöitä on eniten liikkeellä, Teemu Tuovinen sanoo.

Tuovisen mukaan metsohavaintojen tekeminen on mahdollista sekä Etelä-Pohjanmaalla että Pohjanmaalla.

– Siellä, missä on marjamaatkin, on metsoja, Tuovinen ohjeistaa ja vinkkaa metsojen viihtyvän vankemmissa, kuusivaltaisissa sekametsissä.

Koppelo ja poikaset olisi hyvä havainto

Metsohavainnossa tärkeintä on aika ja paikka. Kuvaa ei tarvitse ehtiä ottaa.

– Metso lähtee ihmistä suhteellisen nopeasti pakoon. Yleensä, kun siihen saa näkökontaktin, se joko kävelee varvustossa piiloon tai lehahtaa lentoon, Teemu Tuovinen tietää.

Silläkään ei ole väliä, näkikö havainnoija luonnossa ukkometson vai koppelon.

– Oikeastaan hedelmällisempi havainto on aina koppelo ja poikaset yhdessä. Se kertoo enemmän lajin jatkumisesta kuin ukkometson näkeminen.