Espanjassa kolme uutta Ebola-epäilyä – lääkäreitä ja hoitaja

Ebolan saaneen hoitajan lääkäri kertoi keskiviikkona, että nainen on voinut saada tartunnan koskettamalla kasvojaan suojapukuun kuuluvilla käsineillä. Ebolan on tähän asti kerrottu tarttuvan vain veren ja muiden eritteiden välityksellä suorassa kontaktissa sairastuneeseen.

Terveydenhoitaja osallistui Espanjan sosiaali-, terveys- ja tasa-arvoministeri Ana Maton eroa vaatineeseen mielenosoitukseen Carlos III -sairaalan edustalla Madridissa 8. lokakuuta. Kuva: Pierre-Philippe Marcou / AFP / Lehtikuva

Kolme uutta ihmistä on otettu sisään madridilaiseen sairaalaan Ebola-epäilyn takia Espanjassa. Sairaalan myöhään keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan kyseessä on kaksi lääkäriä ja yksi miespuolinen sairaanhoitaja.

Tällä hetkellä sairaalassa on eristyksessä yhteensä seitsemän ihmistä Ebolan takia. Sairaanhoitaja, jolla on jo vahvistettu Ebola-tartunta, ja kuusi muuta, joilla epäillään virustartuntaa. Jälkimmäisten joukossa on sairaanhoitajan mies sekä kaksi muuta hoitajaa.

Kaksi aiemmin Ebola-epäilyn takia karanteeniin sairaalaan joutunutta on todettu puhtaaksi tartunnasta ja heidät on päästetty pois keskiviikkona.

Sairaanhoitaja on ensimmäinen Ebola-tartunnan Euroopassa saanut ihminen. Naista hoitava lääkäri kertoi keskiviikkona, että hän on voinut saada tartunnan koskettamalla kasvojaan käsineillään riisuessaan suojapukuaan.

Hoitajan epäillään saaneen viruksen Ebolaan syyskuussa kuolleelta espanjalaiselta lähetyssaarnaajalta, joka sai tartunnan Sierra Leonessa olleessaan.

Terveysviranomaisten mukaan sairaanhoitaja oli käynyt espanjalaisen lähetyssaarnaajan eristyshuoneessa kahdesti; yhden kerran pesemässä hänet ja toisen kerran siistimässä miehen ruumiin tämän kuoleman jälkeen.

Hoitaja kertoi lääkärilleen, että toisella kerralla hän olisi koskettanut kasvojaan käsineillä ottaessaan pois suojapukuaan. Lääkäri sanoi, että kyseessä oli virhe tai vahinko, eikä nainen muistanut aluksi tapahtunutta terveydentilansa takia.

Terveysviranomaisten mukaan nainen voi jo paremmin, ja hänen aviomiehellään ei toistaiseksi ole esiintynyt oireita.

Epäselvää on, miten hoitaja on voinut saada tartunnan vain kasvojaan koskettamalla.

Ebola-viruksen on tähän asti kerrottu tarttuvan veren ja muiden eritteiden välityksellä vain suorassa kontaktissa sairastuneeseen. Viruspotilaita hoitavat ovat erityisen alttiita tartunnalle.