Helsinki päätyi Palmian osittaiseen yhtiöittämiseen

Uuden yhtiön alle siirtyvät Palmian kiinteistöpalvelut, turvapalvelut, siivous ja henkilöstöruokailu. JHL:lle päätös oli suuri pettymys.

Kotimaa
Helsingissä toimivan Jytyn jäsenyhdistyksen Jyty Helsinki ry:n jäsenistöä osallistui keskiviikkona 8.lokakuuta ennen valtuuston kokousta Helsingin Senaatintorilla järjestöjen yhteiseen mielenilmaisutempaukseen. Valtuuston kokouksessa päätettäneen Palmian yhtiöittämisestä.
Helsingissä toimivan Jytyn jäsenyhdistyksen Jyty Helsinki ry:n jäsenistöä osallistui keskiviikkona 8.lokakuuta ennen valtuuston kokousta Helsingin Senaatintorilla järjestöjen yhteiseen mielenilmaisutempaukseen. Valtuuston kokouksessa päätettäneen Palmian yhtiöittämisestä. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti myöhään keskiviikkoiltana yhtiöittää osan liikelaitos Palmiasta. Päätöksen mukaan Palmian ruokahuolto sekä puhelin- ja hyvinvointipalvelut jatkavat liikelaitoksessa.

Kaupungin omistaman yhtiön alle siirtyvät puolestaan henkilöstöruokailu, kiinteistönhoito, siivous ja turvapalvelut.

Päätös syntyi usean tunnin mittaisen keskustelun jälkeen tiukalla äänestyksellä. Valtuutetut äänestivät yhtiöittämisen tai asian valmisteluun palauttamisen välillä äänin 43–41. Kaupunginhallituksen esityksen hylkääminen kaatui puolestaan äänin 43–39.

Esityksen puolesta äänestivät enemmistö kokoomuksesta, vihreistä ja RKP:stä. Vihreiden leiristä esitettiin illan aikana argumentteja myös yhtiöittämistä vastaan, mutta lopullisessa äänestyksessä esityksen hylkäämistä äänesti vain neljä vihreiden valtuutettua.

– Vuosi sitten lähtötilanne oli se, että kokoomus olisi halunnut yhtiöittää koko Palmian ja vasemmisto ei mitään. Tähän haettiin vuoden verran kompromissia ja sellainen syntyi tänään, sanoo vihreiden valtuustoryhmän Tuuli Kousa.

Yhtiöittämistä vastaan olivat odotetusti vasemmistoliitto, keskusta, sosiaalidemokraatit, perussuomalaiset ja SKP.

– Keskustan valtuustoryhmä päätti yksimielisesti, ettei se kannata kaupunginhallituksen esitystä, sanoi puheenvuorossaan keskustan Terhi Peltokorpi.

– Tämä yhtiöittäminen merkitsee työttömyyttä pienipalkkaisille, totesi puolestaan vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo jätti valtuuston Palmia-päätöksestä eriävän mielipiteen.

”Toisenlaista tulosta odotettiin”

Kaupunginvaltuuston päätös oli suuri pettymys Julkisten ja hyvinvointialojen liitolle, joka oli vahvasti Palmian yhtiöittämistä vastaan.

– Kyllähän tämä oli pettymys ja varsinkin, kun se jäi vain muutamista äänestä kiinni. Toisenlaista tulosta toivottiin, mutta nyt ei auta muuta kun katsoa, miten tästä jatketaan, sanoo JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Merja Ruotsalainen.

Työntekijät ovat olleet huolissaan yhtiöittämisestä ennen kaikkea siksi, että yhtiöittämisen myötä työntekijöiden työehtosopimus vaihtuisi ja siten myös palkat ja muut edut heikkenisivät.

JHL seuraa nyt sitä, noudatetaanko uudessa yhtiössä Helsingin kaupunginhallituksen työehtoja koskevaa linjausta. Kaupunginhallituksen mukaan yhtiöittäminen ei tulisi heikentämään perustettavaan yhtiöön siirtyvien palmialaisten työehtoja, koska yhtiössä noudatettaisiin Avaintan sopimusta.

– Kysymys on luottamuksesta ja moraalista. Jos päättäjien sanat syödään heti siirtymä-, tai sopimuskauden päätyttyä ja työehtoja heikennetään, se osoittaa piittaamattomuutta työntekijöitä ja heidän toimeentuloa kohtaan, toteaa JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotteessaan.