Lääkäri: Ruotsiin lennätetyt vesirokkopotilaat vain jäävuoren huippu

Kuopion yliopistollisen sairaalan erikoislääkäri tietää, mitä vesirokko voi pahimmillaan tehdä. Hänen mukaansa taudin ikävä puoli on se, että etukäteen on vaikea ennustaa, kenet se kaataa sairaalahoitoon.

Kotimaa
Hoitajaa pitää kädessään rokotusruiskua neuvolassa.
Yle

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Tarja Heiskanen-Kosma Kuopion yliopistollisesta sairaalasta puhuu painokkaasti vesirokkorokotteen puolesta. Heiskanen-Kosma kertoo hoitaneensa uransa varrella lapsia, joilla on ollut erilaisia vakavia vesirokkoinfektiotapauksia.

– On ollut märkiviä haavoja ja toksista sokkia, Heiskanen-Kosma kuvailee.

Muun muassa Karjalainen, Ilta-Sanomat ja Iltalehti uutisoivat lokakuun alussa kahdesta tänä vuonna sattuneesta tapauksesta, joissa vesirokkoa sairastanut lapsipotilas jouduttiin lennättämään Tukholmaan hoidettavaksi, koska Suomessa ei enää pystytty auttamaan heitä. Toinen lapsista oli hoidettavana Kuopiossa.

Heiskanen-Kosma myöntää, että kyse oli yksittäisistä tapauksista. Hän kuitenkin muistuttaa samaan hengenvetoon, että kotimaassa hoidettavat, vesirokon aiheuttamat vaikeiksi luokiteltavat infektiot eivät suinkaan ole yhtä harvinaisia. Tilanne pahenee yleensä siksi, että vesirokkoviruksen lisäksi rikkoutuneen ihon kautta kehoon pääsee tunkeutumaan myös streptokokki A -bakteeri tai joskus stafylokokkibakteeri.

Heikentynyt immuunipuolustus ei torju rokkoa

Parhaassa tapauksessa hankalia vesirokkoinfektioita päästään hoitamaan jo ennen kuin potilaan tila pääsee romahtamaan.

– Tilanne vaikeutuu, kun se pääsee lehahtamaan tietyn puolustusmekanismin yli, Heiskanen-Kosma toteaa.

Yksi herkimmistä ryhmistä ovat lapset, joilla on jokin lääkitys, joka muutaa heidän omaa immuunipuolustustaan, esimerkiksi sytostaattilääkitys. Joillakin taas voi olla synnynnäinen immuunipuolustuksen häiriö.

– Sellaisille lapsille pelkkä vesirokko voi olla hyvin vaikea, erikoislääkäri toteaa.

Perusterveet lapset voivat päästä vesirokosta hyvinkin vähällä, koska elimistön oma puolustusmekanismin onnistuu kukistamaan rokon. Tästä ei kuitenkaan voi koskaan olla varma.

– Terveilläkin lapsilla se virus tulee ja aiheuttaa infektion. Yksittäisen ihmisen kohdalla me emme vain voi ennustaa, minkälainen tauti siitä tulee.