1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioistuin pui simpanssien oikeuksia Yhdysvalloissa: Voiko simpansseja omistaa kuin esineitä?

Eläinten oikeuksia puolustava järjestö haluaa oikeuden vapauttavan yksityisomistuksessa olevan simpanssin sillä perusteella, että tämä kärsii vankeudessa kuten ihmiset.

Kuvan simpanssi on valokuvattu Kibalen kansallispuistossa Ugandassa lokakuussa 2012. Kuva: Gernot Hensel / EPA

Yhdysvaltalaisessa vetoomustuomioistuimessa on alkanut oikeudenkäynti siitä, voidaanko vankeudessa eläviä simpansseja pitää oikeushenkilöinä, joilla on oikeus vapauteen.

Eläinten oikeuksien puolesta kampanjoiva asianajaja Steven Wise yrittää saada oikeuden myöntämään, että omistaja pitää 26-vuotiasta Tommy-nimistä simpanssia laittomasti vangittuna ja tämä pitäisi vapauttaa muiden simpanssien joukkoon suojelualueelle Floridaan.

Alempi oikeusaste hylkäsi jutun viime vuonna, muuta Wise valitti siitä New Yorkin osavaltion vetoomustuomioistuimeen.

Wise perusteli kannettaan keskiviikkona oikeudessa toteamalla, että simpanssit ovat riittävänälykkäitä kärsiäkseen eristyksissä kuten ihmiset. Wise vertasi simpansseja orjiin, joita yhdysvaltalaistuomioistuimet kohtelivat aikoinaan omaisuutena.

Tommyn omistaja ei käyttänyt keskiviikkona puheenvuoroaan. Joulukuussa, kun kanne nostettiin, omistaja sanoi Tommyn saavan parhaan mahdollisen hoidon ja nauttivan yksinolosta.

Wisen mukaan oikeusjuttu ei ole Tommyn omistajaa vastaan, vaan hän haluaa kyseenalaista koko ajatuksen siitä, että simpansseja voitaisiin pitää yksityisomaisuutena.

Hänen mukaansa inhimillisiä ominaisuuksia omaavat eläimet, kuten simpanssit, ansaitsevat perusoikeudet, joihin kuuluu vapaus.

- On tärkeää todeta, ettemme yritä saada simpansseille ihmisoikeuksia, vaan simpanssien oikeudet, alkaen oikeudesta ruumiilliseen vapauteen, Wise totesi keskiviikkona.

Wisen edustaman Nonhuman Rights Project (siirryt toiseen palveluun) -järjestön mukaan Tommy elää eristyksissä pienessä, kosteassa sementtikopissa, jossa hän ei voi tehdä simpansseille luontaisia asioita kuten rakentaa pesää, olla kanssakäymisessä muiden simpanssien kanssa tai etsiä ruokaa.

Oikeuden päätöstä asiasta odotetaan aikaisintaan noin kuukauden kuluttua.

Wisen järjestö on nostanut New Yorkissa kanteen myös kolmen muun simpanssin vapauttamiseksi.