Kela puolustautuu: Miljoonia yksityislääkärikäyntejä vuosittain – "Tuskin niitä hevillä vähemmäksi saadaan"

Kelan johdolta on vaadittu selvitystä sote-lausunnosta, jonka on tulkittu vahvistavan yksityistä palveluntuotantoa.

Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Palveluiden saatavuus erityisesti perusterveydenhuollossa ja erikoislääkäripalveluissa voidaan taata ainoastaan yksityistä palvelutuotantoa hyödyntämällä, Kansaneläkelaitos (Kela) totesi eilen keskiviikkona sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta koskevassa lausunnossaan. Lausunnosta on noussut kohu, sillä moni kansanedustaja on katsonut sen petaavan yksityisille palveluntarjoajille nykyistä vahvempaa asemaa.

– Mehän olemme kannattaneet viittä sote-aluetta, joita nyt ollaan rakentamassa. Se on mielestämme hyvä pohja tehdä vahvoja alueita terveyden- ja sosiaalihuollon tarpeisiin. Me emme ole esittäneet lisättäväksi yksityisiä palveluja. Tässä on nyt tullut julkisuudessa vääriä tulkintoja, Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Sen sijaan olemme realisteja. Kun yksityisellä puolella on nyt neljä miljoonaa lääkärikäyntiä, joita Kela ja sairausvakuutus tukevat, niin tuskin niitä hevillä vähemmäksi saadaan.

Hyssälä huomauttaa, että koko lääkäripalvelu ja ihmisten pääsy lääkäriin on riippuvainen yksityisistä palveluista.

– Me haluamme yksityisille maksukaton ja listautumisjärjestelmän, laatukontrollin. Haluamme yksityiset tiukempaan kumppanuuteen kuin mitä meillä nyt on. Nythän voi mennä mille tahansa yksityiselle sairausvakuutuksen tukemana. Me ehdotamme jatkossa tähän aivan toisenlaista järjestelmää, jossa kumppani sitoutuu tiettyihin ehtoihin.

– Mielestäni on turhaa asetettu nyt vastakkain julkinen ja yksityinen. Minä kannatan kumppanuutta, ja me olemme täällä Kelassa kannattamassa kumppanuutta. Kaikki hyötyvät siitä, pääjohtaja Liisa Hyssälä arvioi.

Kansanedustajat ovat jo ehtineet vaatia Kelan valtuustoa koolle lausunnon vuoksi. Pääjohtaja Liisa Hyssälä lupaa, että valtuusto saa haluamansa lisäselvitykset

– Ilman muuta. Ainahan me vastaamme kaikkiin kansanedustajien kysymyksiin. Eri puolueilla on erilaisia kysymyksiä ja painotuksia. Me palvelemme kansanedustajia niin hyvin kuin pystymme täällä, jotta kaikki asiat tulevat selväksi.

– Monenlaiset mallit ovat rikkaus. Poliitikot voivat sitten valita päätöksenteossa sopivan. Mehän emme ole päätöksentekijöitä, vaan poliitikot voivat valita, Liisa Hyssälä huomautti Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.