Ebolan toinen aalto rantautui Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin – tarkista leviämistilanne kartalta

Ebola-epidemia koettelee pahiten Länsi-Afrikassa kolmea maata: Guineaa, Sierra Leonea ja Liberiaa. Tautiin on kuollut noin 4 500 ihmistä, ja tautitapauksia on rekisteröity noin 9 000. Yksittäisiä tartunnan saaneita tapauksia on myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Katso Yle Uutisten kokoamalta kartalta maailman Ebola-tilanne sekä maakohtaiset tautitapaus- ja kuolinmäärät.

ebola

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse maa:
Koko maailmassa 13 713 tapausta, 4 423 kuolemaa. Lähteet: WHO, ECDC, tilanne 31.10.2014

Ebola-virus on tehnyt tuhojaan vajaan vuoden. Sairastuneita on Maailman Terveysjärjestön, WHO:n mukaan noin 9 000, kuolleita noin 4 500. Ebola tappaa noin 70 prosenttia siihen sairastuneista.

Eniten kuolonuhreja on Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Yksittäistapauksia on ollut myös Nigeriassa ja Senegalissa. WHO on varoittanut, että Länsi-Afrikassa Ebola-tartuntojen määrä voi kiihtyä seuraavan kahden kuukauden aikana niin, että uusia tapauksia ilmaantuu viikossa jopa 10 000.

Ebola on levinnyt epidemia-alueella olleiden mukana myös Yhdysvaltoihin sekä Eurooppaan, mutta tapaukset ovat yksittäisiä. Yhteensä Ebolan vuoksi Länsi-Afrikan ulkopuolella on hoidettu tai hoidetaan ainakin 17 henkilöä.

Yhdysvalloissa ja Espanjassa viruksen tiedetään tarttuneen sairastuneesta toiseen henkilöön. Sekä Espanjassa että Yhdysvalloissa virus levisi Ebola-potilasta hoitaneisiin sairaalahenkilökuntaan kuuluviin.

Guinea lähtöpiste

Liberialainen hoitaja mittasi kuumetta 13. lokakuuta 2014.
Liberialainen hoitaja mittasi kuumetta 13. lokakuuta 2014.Ahmed Jallanzo / EPA

Viides ja toistaiseksi tuhoisin Ebola-epidemia alkoi vuoden 2013 joulukuussa Meliandoun kylästä Etelä-Guineasta.

Ensimmäisenä sairastuneena, ns. Patient Zerona, pidetään kaksivuotiasta Emile-poikaa. Hänen uskotaan saaneen tartunnan lepakosta. Pojalle nousi kuume tapaninpäivänä 2013, ja hän kuoli kaksi päivää myöhemmin.

Kahdeksan päivää tämän jälkeen pojan 3-vuotias sisko Philomena kuoli. Lasten äiti Sia menehtyi tammikuun 11. päivänä. Isoäiti Koumban ebola vei kolme päivää tämän jälkeen. Tragedia kolmessa polvessa.

Isoäidin hautajaisissa olleet sukulaiset veivät virusta ilmeisesti asuinkyläänsä, jossa lisää sukulaisia sairastui. Lisäksi heitä hoitanut sairaanhoitaja sairastui.

Tämän viruksen leviämisessä oireellista on, että neljäsosa sairastuneista on hoitohenkilökuntaa.

Sairaaloissa kuolemanhuoneita

Länsi-Afrikassa sairaaloihin on jouduttu perustamaan erityisiä kuolemanhuoneita, osastoja, joista potilaalla ei ole paluuta. Esimerkiksi Sierra Leonessa potilaat tulevat klinikoille kuolemaan, koska he eivät halua tartuttaa omaisiaan ja naapureitaan.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan yksi ihminen tunnissa saa tartunnan.