1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Uskallatko kokeilla elämänmuutosta – testaa elämää maaseudulla määräaika

Savitaipale on keksinyt riskittömän tavan tutustua elämään maaseudulla. Koeyrittämisen tai -asumisen avulla voi kokeilla yrittäjyyttä tai asumista maaseudulla ilman pitkäaikaista sitoutumista.

Kuva: Yle

Yrittäjäksi ryhtyminen on suuri ja pelottavakin päätös. Savitaipaleen kunta on keksinyt asiaan täysin uudenlaisen lähestymistavan, joka helpottaa yrittäjyyteen ryhtymistä – koeyrittäjyyden.

Yritystoiminnasta luopuva yritys vuokraa yritystoimintansa ja mahdollisesti asuntonsa sovituksi koeajaksi yrittäjäksi aikovalle. Samalla yrittäjä toimii neuvonantajana ja tukena yrittäjyyttä kokeilevalle. Lisäksi yrittäjyys helpottuu, kun toimiva liikeidea on valmiina ja kontakteja löytyy.

Kokeilun jälkeen yhdessä pohdimme, pitääkö tulija yrityksestä, viihtyykö hän maaseudulla ja haluaisiko hän mahdollisesti ostaa yrityksen.

Ensimmäinen kokeilu alkaa Ainolan pihamaalla, jossa nykyinen yrittäjä Virpi Pakarinen lupautuu auttamaan yrittäjäksi haaveilevaa. Pakarinen toimii yrittäjäkokelaan mentorina ja vuokraa kotinsa ja yrityksensä tälle sovituksi määräajaksi.

– Kokeilun jälkeen yhdessä pohdimme, pitääkö tulija yrityksestä, viihtyykö hän maaseudulla ja haluaisiko hän mahdollisesti ostaa yrityksen, kertoo Savitaipaleen elinkeinoasiantuntija Eija Pajula.

Mahdollisuus kokeilla elämää maaseudulla

Savitaipaleen konsepti ulottuu myös niihin, jotka ovat joskus pohtineet maaseudulle muuttamista. Koeasukas voi kokeilla elämää maaseudulla ilman pitkäaikaista sitoutumista.

– Voimme järjestää maatilkullisen tyhjän talon tai asunnon esimerkiksi allergiasta kärsivän lapsiperheen käyttöön. He voivat sitten kokeilla oman ruoan viljelemistä, Pajula kuvailee.

Etätöitä tekevä henkilö voi sopia maaseudun asukkaaksi, sillä Savitaipaleen laajakaistayhteydet ovat Pajulan mukaan toimivat. Myös Savitaipaleen liikenneyhteydet ja palvelut saavat elinkeinoasiamieheltä kehuja.

Kokeile uutta elämäntapaa riskittömästi

Koeyrittämisessä ja -asumisessa erityistä on kokeilun riskittömyys. Perhe voi esimerkiksi vuokrata kaupunkiasuntonsa ja muuttaa Savitaipaleelle kokeilunsa ajaksi. Päätöksen lopullisesta muutosta voi tehdä yksilöllisesti sovitun määräajan jälkeen.

Jos elämä maaseudulla ei miellytä, voi palata takaisin entiseen elämäänsä.

Jos maaseudun tunnelma miellyttää, voi kokeilun jälkeen myydä oman asuntonsa ja jäädä koekotiinsa pysyvästi. Toisaalta jos elämä maaseudulla ei miellytä, voi palata takaisin entiseen elämäänsä. 

Elinkeinoasiantuntija Eija Pajula on ideasta toiveikas.

– Kokeilu voi tuoda esiin tarpeen, joka on pitkään ollut piilossa. Voi tietysti olla, että epäonnistumme, mutta tärkeää on, että yritämme.

Kirjoittaja on toimittajaharjoittelijina Yle Etelä-Karjalassa.