Marraskuussa Yle TV2:ssa imetetään

Yle TV2 aloittaa marraaskuussa uuden realitysarjan, jossa seurataan seitsemän erilaisen äidin imetyskokemuksia.

Kotimaa
Äiti imettää vauvaansa.
Bea Kallos / EPA

Imettäjät on kahdeksanosainen sarja. Siinä seurataan äitien pohdintaa ja päätöksiä lastensa imetyksestä. Osa äideistä on ensisynnyttäjiä, osalla on jo kokemusta imettämisestä. Sarjassa seurataan myös taaperoimettäjiä ja raskaana olevaa imettävää äitiä, joka haaveilee tandem-imetyksestä. Vanhin imetettävä täyttää sarjassa neljä vuotta.

– Imettäminen on asia, joka koskettaa yllättävän montaa ihmistä. Mielipiteitä ainakin riittää, nauraa sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Mia Holopainen.

Sarjan tekeminen lähti käyntiin Holopaisen aloitteesta.

– Halusin tehdä televisiosarjan imettämisestä, koska omat kokemukseni olivat hieman sekavat, sanoo Holopainen.

– Minulla on 2,5-vuotias lapsi. Kun hän syntyi, imettäminen tuntui vaivalloiselta. En ollut valmistautunut koko hommaan. Koin, etten oikein saanut apua, vaikka olinkin innokas aloittamaan imetyksen.

Keskustelupalstojen imetysfanaatikot hyökkäävät, pulloruokkijat puolustautuvat

Imettäminen kuvataan odottaville äideille itsestäänselvyytenä, mitä se sitten ei yllättäen olekaan. Herkässä tilassa oleva tuore äiti hämmentyy, kun maailman luonnollisin asia ei tunnukaan niin luonnolliselta. Lisäksi kaikilla tuntuu olevan imettämisestä mielipide. Eri tahot tarjoavat erilaisia neuvoja ja internetin keskustelupalstoilla velloo fanaattisuuden sävyttämä vuoropuhelu.

– Olisi hienoa, jos asiaan ei suhtauduttaisi niin mustavalkoisesti. Koen, että sairaalassa olisi voitu myös ottaa aktiivisempi ja johdonmukaisempi ote asiaan, tumaa ohjaaja Mia Holopainen.

Ääneen pääsevät myös isät ajatuksineen sekä neuvolan terveydenhoitajat. Ohjelma haluaa herättää keskustelua aiheesta ja avata näkökulmia erilaisiin ratkaisuihin.

– Toivon, että tämä sarja vaikuttaisi niin, että kaikkein kiihkeimmin imetykseen suhtautuvat rauhoittuisivat ja tunteet laantuisivat, sanoo Holopainen.

– Oma ajatukseni oli ensin tehdä sarja imetyksen eri puolista, mutta Yle halusi realityn. Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun, sillä sarjassa esiintyvään seitsemään imettävään äitiin on helppo samaistua, vakuuttaa Holopainen.

Sarjaa voi seurata 3.11. alkaen maanantaisin klo 21.00.