"Laki loppuu Rovaniemelle"

Mikko-Pekka Heikkinen on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen. Hänen romaanissaan etelästä Muonioon muuttanut vihreiden kunnanjohtaja Katja Karhuvuoma joutuu paikallisten miesvaltuutettujen hampaisiin. Todellisuudessa Kittilässä on paraikaa saamassa potkut etelästä muuttanut vihreiden feministinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

Aamun kirja 9. lokakuuta.
Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen haastateltavana on Mikko-Pekka Heikkinen, jonka uuden kirjan tapahtumat muistuttavat tosielämän menoa Kittilässä.

Heikkinen oli muutama vuosi sitten haastattelemassa Anna Mäkelää Kittilässä.

– Aloin ideoida kirjaani vuoden 2012 lopussa. Silloin Annalla oli vielä kaikki hyvin. Mutta siinä vaiheessa kun viimeistelin tätä kirjaa, häntä oltiin ajamassa Kittilästä pois. Kyllähän se minua järkytti, miten todellisuus alkoi myötäillä fiktiota.

Romaanin Katja Karhuvuoman vei Muonioon rakkaus, ja nyt hän on naimisissa saamelaisen Aslan kanssa. Kunnanjohtaja Katjan tehtävänä on liittää iso Enontekiö pienempään Muonioon. Enontekiöläinen poromafia vastustaa liitosta ja savustaa kunnanjohtajaa virastaan.

Kajaanissa syntynyt ja Helsingissä asuva toimittaja Heikkinen kirjoittaa kolmannessakin teoksessaan Lapista. Hän törmäyttää etelän ja pohjoisen ihmisten elämäntavat rajusti toisiinsa. Lappi on hänen mielestään Suomen kiinnostavin kolkka ja siellä asuvat tämän maan jukuripäisimmät ihmiset.

Lapista kirjoittaessaan Heikkinen kertoo koko Suomesta, alkuperäiskansasta ja syrjäseutujen ongelmista. Välimatkat ovat tunnetusti pitkiä. Kun poliisin on partioitava päivässä vaikkapa 800 km, niin Heikkisen mukaan laki loppuu Rovaniemelle.

Autioituvat syrjäseudut joutuvat riipimään elinkeinonsa mitä älyttömimmistä asioista. Jääräpäässä Asla keksii Long Hill Skin turistipyydykseksi. Se on maastohiihtoa mutta aina alamäkeen, yhdeksän kilometriä Muoniosta Enontekiölle.

Vakava ja hauska kirja tuo Jääräpää.