Susijengi-valmentaja: "Työtön ei voi olla turhan ronkeli"

Koripallon MM-kisoissa Bilbaossa Susijengin apuvalmentajana toiminut Jukka Toijala viettää sapattivuotta. Varasuunnitelmakin on.

urheilu
Joensuun Katajan valmentaja Jukka Toijala huhtikuussa 2014
Mari Nupponen / Yle

Jukka Toijala on palannut korishuuman jäljiltä takaisin lapsuuden maisemiin Kouvolaan. Mies muutti hiljattain Joensuusta Valkealaan. Ei kuitenkaan valmennuspuuhiin, vaan viettämään sapattivuotta.

– Kieltämättä kesän aikana asia mietitytti. Nyt kun pääsin takaisin kotiin, tuntuu oikein hyvältä. Pelejä voi nyt katsoa analyyttisemmin sivusta, Toijala sanoo.

Tauko tulee tarpeeseen, sillä Toijala on painanut kahdeksan vuotta putkeen töitä maajoukkue- ja seuravalmennuksen parissa. Varasuunnitelmakin on olemassa.

– Plan A on viettää vuosi vapaata. Toinen vaihtoehto on se, että joku soittaa ja tarjoaa töitä. Työtön ei voi olla turhan ronkeli. Tuskin tässä nyt kuitenkaan puhelin ihan heti soi.

Bilbaon korishuumasta on kulunut muutamia viikkoja, mutta Toijala liikuttuu edelleen muistellessaan kisatunnelmaa.

– Tulee niin hyvät fiilikset ja kylmät väreet, kun katsoo klippejä sieltä. Jenkkejä vastaan 60 pinnaa häviöllä ja ihmiset silti kannustavat.

Bilbaosta mallia muihin lajeihin

Toijala pitää MM-kisoja ainutlaatuisena kokemuksena. Hän toivoo, että suomalaiset urheilufanit osaisivat kanavoida samanlaista iloa ja sitoutuneisuutta muihinkin lajeihin.

– Siinä oli urheilukulttuuriin mallia, josta voitaisiin ruveta kansakuntana pitämään kiinni. Että suomalaiset seisovat joukkueensa takana, kävi miten kävi.

Toijalan mielestä olisi hienoa, jos kannattajat organisoituisivat myös paikallisesti kotimaan korissarjassa.

– Olen nyt nähnyt kolme peliä. Niissä, joissa kannattajat ovat selvästi organisoituneet, tunnelma nousee paljon paremmaksi. Tarvittaisiin vain 10-15 ihmistä luomaan ryhmä ja antamaan tahtia muulle yleisölle.

Mies itse on katsojana huomattavasti rauhallisempaa sorttia kuin pelaajana tai valmentajana.

– Kentän laidalla ja kentällä tuli käytyä ylikierroksilla aika useasti. Katsojana seuraan peliä analyyttisesti. En muista huutaneeni tuomareille tai pelaajille.