1. yle.fi
  2. Uutiset

"Mannerheimintien läpi ajaa nopeammin" – taksikuski näyttää, miten huonosti Kuopion liikennevalot pelaavat

Taksikuskien mielestä liikennevalojärjestelmä on muuttunut Kuopiossa niin paljon, että liikenne ei kulje enää sujuvasti. Esimerkiksi Puistokadulla voi joutua pysähtymään lähes jokaisissa liikennevaloissa, kun tie oli ennen tunnettu vihreästä aallosta.

liikenne
Autoja liikenteessä.
Kuopiolainen taksikuski Juha Laaksonen ajatti toimittaja Juha Vauhkosta Puistokadun läpi ja näytti kuinka liikennevalot nykyään toimivat keskustassa.

Kuopiolaiset taksikuskit ihmettelevät niin sanotun vihreän aallon poistumista Kuopion kaupungin liikennevalojärjestelmästä. Ennen esimerkiksi Puistokatu oli autoilijoille nopeasti päästä päähän ajettava, nykyään autoilija voi joutua pysähtymään joka risteyksessä.

– Se riippuu vähän kellonajasta. Toisina aikoina joutuu lähes joka valoissa pysähtymään, toisina pääsee parit valot läpi. Ennen läpi pääsi lähes pysähtymättä, mutta tilanne muuttui liikennejärjestelyjen uudistuksen jälkeen, kertoo taksikuski Juha Laaksonen.

Uusi ohjausjärjestelmä tuli voimaan Kuopiossa vuosi sitten.

Ennen läpi pääsi lähes pysähtymättä, mutta tilanne muuttui liikennejärjestelyjen uudistuksen jälkeen.

Juha Laaksonen

Taksikuski Juha Laaksonen ajatti toimittajaa läpi Kuopion kaupungin ja jo Puistokadulla pysähdyksiä kertyi useita. Vihreään aaltoon olisi ehtinyt vain ylinopeutta ajamalla. Laaksosen mukaan Kallantien risteyksestä yliopistolle ja Haapaniemelle päin ajettaessa pysähdyksiä voi kertyä vielä enemmän.

– Silloin voi joutua pysähtymään KYSin risteyksessä, Niiralankadulla, Niuvantien risteyksessä ja siitä eteenpäin Prismalla, Neulamäen risteyksessä, moottoritien kohdalla, Leväsen risteyksessä, Tasavallankadulla ja Jynkänkadun risteyksessä ennen kuin pääsee Haapaniemelle, Laaksonen laskee.

"Mannerheimintienkin ajaa nopeammin"

Laaksonen haluaisi, että ainakin kaupunkiintuloväylät muutettaisiin nopeammin ajettaviksi. Vihreä aalto toisi hänen mukaansa joustavuutta ja vähentäisi ruuhkia risteyksissä. Laaksonen on käynyt keskustelua huonosti sujuvasta liikenteestä muiden taksikuskien ja asiakkaiden kanssa.

– Kyllä niistä valoista on paljon kommentoitu ja keskusteltu. Kollegoiden kanssa on ihmetelty järjestelmää, kun aikaa menee paljon ja mihinkään ei pääse liikkumaan. Asiakkailta tulleista kommenteista mieleenpainuvin oli se, kun helsinkiläinen tuumasi, että Mannerheimintienkin ajaa nopeammin läpi kuin Kuopiossa pääsee keskustasta yliopistolle, Laaksonen nauraa.

Taksikuskit olisivat valmiita lähtemään mukaan liikennevalojen kehittämiseen.

– Vähän on ollut puhetta, jos kaupunkiin päin ottaisi yhteyttä. Jos kaupunki haluaa lähteä tätä kehittämään, ollaan valmiita lähtemään mukaan, Laaksonen toteaa.

Kuopion kaupungin liikennevalojen suunnittelusta vastaava Jouko Häyrinen on vieraana Yle Savon radiolähetyksessä tänään klo 8.40. Häyriselle voi lähettää kysymyksiä lähetysikkunaan Yle Savon verkkosivuilla.

Lue seuraavaksi