Nenäpäivän kampanja käynnistyi tehyläisten jäynällä

Nenäpäivän kampanja käynnistyi Joensuussa Pohjois-Karjalan keskussairaalan Tehyn osasto 602:n tempauksella. Tehyläiset haastoivat päättäjät kuukauden parkkimaksujen hinnalla Nenäpäivään. Keskussairaalan työntekijöiden parkkeeraus on puhututtanut paljon. 40 euron kuukausihinta on kuntayhtymän päättäjien mukaan kohtuullinen, niinpä tuo summa päätettiin periä päättäjiltä.

Nenäpäivä
Tehyn Jouni Sallinen kerää rahaa nenäpäivälle.JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Torstaiaamuna Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymän valtuusto teki lähtöä seminaarimatkalle Lappeenrantaan.

Tehyn osasto 602:n puuhamiehet- ja naiset olivat valmistautuneet nenien ja lippaiden kanssa. Jokainen valtuutettu sai nenän ja heidät myös haastettiin mukaan Nenäpäivän keräykseen 40 euron summalla.

– Meille sairaalan työntekijöille ilmoitettiin aikanaan, että 40 euroa kuukaudessa auton pysäköinnistä on kohtuullinen summa. Niinpä ajattelimme, että on sangen kohtuullista, että asiasta päättänyt valtuusto saa maksaa edes yhden kuukauden kohtuulliseksi toteamansa summan Nenäpäivään, veistelevät osasto 602:n puheenjohtaja Vilja Laurila ja luottamusmies Jouni Sallinen.

Linja-autoihin pakkautuvan kuntayhtymän valtuuston jäsenistä osa aloitti maksu-urakan hymyssä suin, mutta osa valtuutetuista piti summaa kohtuuttoman korkeana. Hymyssä suin puhuttiin myös pienestä kiristyksestä.

Tehyläisen mukaan Tikkamäelle tehty parkkihalli ei ole täyttynyt autoista kokonaan. Työntekijät kokevat, että 480 euroa vuodessa auton pysäköinnistä on liikaa.

Nenäpäivää monimuotoisesti

Nenäpäivää 7.11.2014 tullaan viettämään Pohjois-Karjalassa hyvin monella tapaa. Ennen varsinaista Nenäpäivää, 5.11. klo 19.00 pidetään Yliopiston kuoron konsertti Carelia-salissa. Yliopiston väki on myös organisoinut Nenäpäivän hihamerkin, joka tulee myyntiin ennen Nenäpäivää.

Perinteiset Nenäpäivän Messut pidetään tänäkin vuonna Isossa Myyssä, siellä myydään muun muassa piirakoita, sukkia, neniä, hernekeittoa, kasviskeittoa ja leivoksia. Isossa Myyssä esiintyvät ainakin steelpannuorkesteri, puhallinorkesteri, Suonna Kononen ja Salsa Del Este. Luvassa on myös onnenpyörä, josta voittaa yritysten lahjoittamia palkintoja. Kansanterveyden keskus tekee terveyteen liittyviä mittauksia ja kauppakeskuksessa myös hierotaan asiakkaita.

Nurmeksen yrittäjät on ollut erittäin aktiivinen Nenäpäivän järjestämisessä. Yrittäjät ja monet oppilaitokset järjestävät hyvin monimuotoisen Nenäpäivän Nurmekseen. Ylä-Karjalassa ilta huipentuu Nurmeshovin hyväntekeväisyystansseihin, jossa on luvassa juonnettua ohjelmaa tanssin lisäksi. Illan artisti on Ylä-Karjalan oma poika Mika Mäkkeli.

Hyväntekeväisyystanssit järjestetään Nenäpäivän iltana myös Joensuussa, Kimmelissä tahdit takaa Hurma.

Nenäpäivän viettosuunnitelmia on myös Kiteellä, muoto kirkastuu Nenäpäivään mennessä.