1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirvenliha

Pohjoiskarjalainen hirvenliha ehtii harvoin kaupan tiskille

Maakunnan hirvisaaliin määräksi arvioidaan lihassa laskettuna noin 200 000 kiloa. Tästä edelleenkin vain pieni siivu päätyy kaupan tiskille. Syitä ovat muun muassa se, että suhteellisen vähäsitä saalismäärää on jakamassa monta metsästäjää. Lisäksi elintarvikelainsäädäntö koetaan lihakauppaa rajoittavaksi.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Pohjois-Karjalan n. 200 000:n kilon hirvisaaliista päätyy kauppojen tiskeille vain pieni siivu. Metsästäjien heikkoon myyntihalukkuuteen vaikuttavat muun muassa saalismäärät, metsästyskustannukset sekä lainsäädäntö.

Valtaosa tiskiltä myytävästä lihasta tuodaan muualta, esimerkiksi Meri-Lapista.  Lihan saatavuudessa on Pohjois-Karjalassa paikallisia eroja.

Yksi eniten hirvelihaa myyvistä yrityksistä on liperiläinen Karelian Lihajaloste. Tänä vuonna lihaa on saatu kotimaakunnasta poikkeuksellisen paljon, kertoo toimitusjohtaja Sami Puustinen.

– Tähän mennessä olemme saaneet maakunnasta ostettua jo sen verran, mitä normaalisti koko sesongin aikana.

Kaikkiaan maakunnassa tiskiltä myytävän hirvenlihan määrä lasketaan tuhansissa kiloissa.

Luuttoman hirvanpaistin kauppahinta on tällä hetkellä Joensuun ympäristössä 30-40 euroa.