Espanjalaishoitaja luki omasta Ebola-tartunnastaan lehdestä

Nainen kertoo uutistoimisto Reutersille, että lääkäri oli kieltäytynyt aluksi kertomasta suoraan hänen testitulostaan.

Puhdistustyöntekijä suoja-asussa ebolaan sairastuneen naisen asuintalon pihalla Alcorconin kaupungissa 8. lokakuuta. Kuva: Curto de la Torre / AFP / Lehtikuva

Ebola-tartunnan Espanjassa saanut sairaanhoitaja kertoo saaneensa tiedon omasta tartunnastaan lehdestä.

Nainen oli mennyt sairaalaan saatuaan kuumetta ja ihottumaa. Hän kertoo uutistoimisto Reutersille huomanneensa, että jotain oli pielessä, kun lääkärit ja hoitajat eivät tulleet enää sairaalahuoneeseen.

Aluksi nämä olivat käyneet siellä tunnin välein, mutta sitten vierailut loppuivat. Nainen tuli epäluuloiseksi jo, kun hoitohenkilökunnalla oli viimeisellä käyntikerralla suojavarusteet. Hän kysyi testituloksia lääkäriltä, mutta tämä kieltäytyi antamasta selkeää vastausta.

Otin matkapuhelimeni ja huomasin (espanjalaislehti) El Paísista, että he kertoivat minun saaneen Ebola-tartunnan, nainen kertoo.

Hoitaja on ensimmäinen, jonka tiedetään saaneen Ebola-tarunnan Euroopassa. Hänen uskotaan saaneen viruksen Ebolaan syyskuussa kuollelta espanjalaiselta lähetyssaarnaajalta, joka sai tartunnan Sierra Leonessa.

Hoitaja havaitsi taudin oireita 27. syyskuuta ja otti yhteyttä lääkäriin. Aluksi naista ei pidetty riskinä, koska kuume ei ollut noussut yli 38,6 asteen. Kun naisen tila huononi, hänet haettiin kotoa ambulanssilla. Nyt nainen kertoo voivansa jo paremmin.

Espanjassa on yhteensä seitsemän ihmistä eristyksissä Ebolan vuoksi, sairastunut sairaanhoitaja ja kuusi muuta, joilla epäillään tartuntaa. Kaksi aiemmin epäilyn takia karanteeniin joutunutta on päästetty sairaalasta, kun oli todettu, ettei heillä ole tartuntaa.