1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulvilan surma: Syyttäjä kummeksui avaintodistajan antamia haastatteluja

Ulvilan surman hovioikeuskäsittelyn viimeinen henkilötodistaja, psykologian professori Pekka Santtila joutui oikeudessa selittelemään tapauksesta medialle antamiaan haastatteluja. Itse lausunnossaan hän muun muassa tyrmäsi väitteen, että 7-vuotias lapsi voisi kuulohavaintojen perusteella päätellä, mitä surmatalossa tapahtui.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Ulvilan surman hovioikeuskäsittelyn viimeinen henkilötodistaja, psykologian professori Pekka Santtila esitteli laajasti tutkimusta, jossa laboratorio-oloissa selvitettiin pelkän kuulon avulla tapahtuvaa kokonaisuuksien ja toimintojen tunnistamista.

Kyse on Auerin pojan kertomuksesta, jossa hän kertoo kuulleensa surmayönä oven läpi erilaisia tapahtumia talossa.

Santtilan tutkimusryhmän saamien tulosten perusteella isoja kokonaisuuksia ja myös yksittäisten äänien tunnistaminen on hyvin sattumanvaraista eikä pojan kertomus ole tutkimustiedon perusteella luotettava.

Santtila kuitenkin myönsi, että pojan muistiin on voinut jäädä yksittäisiä, tuttuja kodin ääniä

Syyttäjä ihmetteli todistajan medialausuntoja

Professori Pekka Santtilan Auer-oikeudenkäynnistä antamat haastattelut medialle nousivat syyttäjän puheenvuorossa vahvasti esiin. Syyttäjä ihmetteli, miksi Santtila haluaa jutussa olla niin vahvasti esillä ja heitti ilmoille epäilyksen, että Santtila haluaisi kesken oikeusprosessin vaikuttaa lopputulokseen.

– Se ei missään nimessä ollut tarkoituksena. Jälkikäteen ajatellen ne haastattelut olisi voinut jättää antamattakin. Toisaalta asiaa on käsitelty julkisuudessa niin paljon, että oli hyvä tuoda oikeuspsykologian näkökulmaa keskusteluun, Santtila totesi oikeudessa.

Santtilaa kuultiin vielä iltapäivällä suljetuin ovin. Hovioikeuskäsittelystä on jäljellä vielä loppulausunnot, jotka kuullaan Vaasassa tiistaina. Tuomio annettaneen vielä tämän vuoden puolella.