1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vankilapako

"Karkaamiset horjuttavat vankiloiden uskottavuutta"

Oulun uusin vankilapako vaikuttaa olleen hetkellinen päähänpisto. Vankilan rakenteet aiotaan nyt tutkia ja teknistä valvontaa lisätä, mutta uusiin vartijoihin ei ole varaa.

Kuva: Hannu Karjalainen / Yle

Oulun vankilan karkaamistapaukset vaikuttavat vankilan ja koko rikosseuraamusalan uskottavuuteen, myöntää apulaisjohtaja Tapio Iinatti.

– Kyllä tässä täytyy miettiä, mihin toimiin ryhdymme. Rakenteet ja tekninen valvonta ovat ensimmäinen asia, joihin voimme vaikuttaa.

Lisää vartijoita sen sijaan ei ole tulossa.

– Henkilökunnan lisääminen ei ole mahdollista tässä taloudellisessa tilanteessa.

Hetkellinen päähänpisto

Viime yönä karanneet vangit asuivat suljetun vankilan puolella sijaitsevalla avoimemmalla osastolla, jonka ulkopuolella ei ole erillistä muuria. Vangit pakenivat irrottamalla ikkunan.

– Se on suhteellisen helppoa, koska ikkunoissa ei ole kaltereita. Osasto on kuitenkin ollut tällainen lähes 20 vuotta, eikä vastaavaa ole koskaan tapahtunut, Iinatti kertoo.

Suunnitelmallisesta teosta ei ilmeisesti ole kyse.

– Tässä vaiheessa vaikuttaa, että tämä on ollut päähänpisto.

Pako voi innostaa muita

Tapio Iinatti ei näe yhteyttä tämän viikon karkaamistapauksissa, vaikka myöntääkin, että hetkellisesti pakoon päässeet voivat innostaa muitakin yrittämään.

Yksittäisten karkureiden takia vankien arkea tai yhteyksiä ulkomaailmaan ei aiota rajoittaa.

– Toimenpiteet kohdistuvat näihin tiettyihin vankeihin, kollektiivista rangaistusta ei voi langettaa. Päivittäisissä puhelinsoitoissa ja kirjeenvaihdossa on tietysti tietty suunnitelmallisuuden mahdollisuus, mutta niiden rajoittaminen ei ole mikään ratkaisu tässä tilanteessa.