1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Älä usko kuumemittaria, usko itseäsi

Flunssaa sairastavalle on tarjolla yksi mittari ylitse muiden. Kuumemittari antaa selkeän lukeman, jota on helppo arvioida. Ruumiinlämpö on kuitenkin vain yksi yksilöllinen mittari muiden joukossa. Älä anna elohopean ohjata itseäsi liikaa.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kuumeherkän ihmisen ruumiinlämpö saattaa lähteä nousuun jo syysflunssan ensipäivinä. Toiselle kuume on harvinainen oire, joka tyrmää harvoin ja voimalla sängynpohjalle.

Lappeenrannan keskussairaalan infektioerikoislääkäri Arja Aalto kertoo, että kuume on yksilöllistä. Kohonnut ruumiinlämpö on merkki tulehdustilasta.

– Kuume koetaan hyvin eri tavoin. Jotkut eivät tunne kohonnutta ruumiinlämpöä juuri ollenkaan, Aalto toteaa.

Osa ihmisistä pystyy siis toimimaan kovassakin flunssassa siedettävästi.

Omat flunssakokemukset kannattaa muistaa

Monissa työpaikoissa parin päivän sairausloma onnistuu omalla ilmoituksella. Näin ollen flunssaa ei tarvitse ainakaan lääkärinpelon vuoksi pitkittää siihen pisteeseen, ettei enää pysy pystyssä.

– Vaikka pystyy istumaan, syömään ja juomaan, niin ei välttämättä kykene tekemään esimerkiksi fyysistä työtä.

Infektioerikoislääkäri Arja Aalto kehottaa arvioimaan oman kunnon lisäksi työn kuormittavuutta ja potilaan omia kokemuksiaan vastaavista sairastelukausista.

Jos elohopea nousee normaalin lukeman yli vain erityisen sitkeässä flunssataudissa, niin mahdolliseen lämmönnousuun kannattaa suhtautua vakavasti.

– Lapsilla jälkitauteja ovat korvatulehdukset ja aikuisilla poskiontelontulehdukset. Jos yleiskunto on alhaalla, niin syy kannattaa selvittää – oli kuumetta tai ei, Aalto summaa.

Influenssakausi iskee tavallisesti vuodenvaihteen aikaan tai vähän sen jälkeen. Tänä syksynä Suomessa on myllännyt lähinnä tavallinen syysflunssa.