1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret korutaiteilijat uskovat alaansa

Kaksi pohjalaislähtöistä nuorta korutaiteilijaa ovat pistäneet hynttyyt yhteen ja perustaneet rohkeasti uuden muotoilualan kauppapaikan. Työ- ja myyntitilat löytyivät ihanteelliselta sijainnilta Helsingin Annankadulta. Yrittäjäksi ryhtyminen ei hirvitä. Tärkeintä on, että saa tehdä sitä, mitä rakastaa, toteavat Soili Rautanen ja Noora Ojala.

Kotimaan uutiset
Soili Rautanen korutaiteilija Raw North työssään
Elina Niemistö / Yle

Jalasjärveläislähtöinen Soili Rautanen ja kauhavalaislähtöinen Noora Ojala ovat ottaneet elämässään rohkean askeleen. Noora Ojala valmistui korumuotoilijaksi ja kultasepäksi Lontoosta ja Soili Rautanen korutaiteilijaksi Göteborgista. Yhteisen ystävän kautta he löysivät toisensa ja veivät omat yrityksensä saman katon alle. Raw North -myymälä viettää lokakuussa avajaisia Helsingissä Annankadulla.

Noora Ojala ehti jo kokeilla yrittämistä yksin vuoden verran Töölössä. Nyt työ- ja myyntitila Design Districtin ytimessä on unelmien täyttymys.

Noora Ojalan ja Soili Rautasen yritys Raw North sijaitsee Annankadulla Helsingissä.
Elina Niemistö / Yle

Soili Rautanen on yrittäjäuransa alkupisteessä. Alun helpottavana tekijänä on tietysti jo kokemusta omaava yhteistyökumppani - ja starttiraha. Siitä hän sai päätöksen jokin aika sitten.

– Onhan tämä just sitä, mitä olen halunnut tehdä. Alku on tietenkin hidasta ja paljon työtä vaativaa. Noora on jeesannut kaikessa ja yhdessä on tehty muuttoa ja tiloja, kertoo Soili Rautanen.

– On ihana saada tähän ihminen, jonka kanssa vähän peilata omaa työtä, iloitsee puolestaan Noora Ojala.

– Mutta kyllähän se vähän samalla jännittää ja pelottaa, nauraa Noora perään.

Suomalaista käsityötä

Kaksi korutaiteilijaa sopii hyvin saman katon alle. Noora ja Soili toteavat olevansa taiteilijoina niin erilaisia, että kilpailua ei keskenään ole. Noora sanoo olevansa enemmänkin kultaseppä ja Soili puolestaan taiteilija.

– Meillä on ihan erilainen tyyli ja me myös työstämme erilaisia materiaaleja.

Oma yritys on kummallekin selviö ja kumpikin on valmiita tekemään hartiavoimin työtä tietynlaisen brändin saavuttamiseksi. Ajatuksena on tehdä yksilöllistä suomalaista käsityötä laadukkaasti. Myös tilaustyöt ovat mahdollisia.

– Täytyy miettiä, kenen kanssa lähtee kilpailemaan. Emme voi kilpailla halvan tuontikorun kanssa. Tässä täytyy uskoa vain omaan tekemiseen, pohtii Noora.

Normielämän odotukset

Raw North -myymälä avasi ovensa virallisesti lokakuun puolivälissä. Asiakkaita kävi toki jo aiemmin kurkkimassa niin ikkunan takana kuin sisälläkin. Naiset toivovat pääsevänsä myös virallisesti mukaan Design Districtiin, johon on pitänyt erikseen hakea.

Mutta odotukset yrittäjyydestä sinänsä ovat nuorilla naisilla realistiset.

– Että saisi tehdä töitä ja myydä, ja sitten taas tehdä lisää töitä. Sellaiset normielämän odotukset, että saisi elantonsa tästä, mikä kiinnostaa itseä eniten, pohtii Soili Rautanen.

Myös Kaarina Laukaman lasitaidetta ja muiden nuorten korusuunnittelijoiden töitä löytyy Raw North -yrityksen myyntitiloista.

Lue seuraavaksi