1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hector otti Jake Nymanin töihin

Jake Nymanin musiikillisen radiouran alku liittyy Leonard Coheniin. Partisan-laulu synnytti kinaa Heikki Harman eli Hectorin kanssa. Nuori Nyman nimittäin tiesi, ettei laulu suinkaan ollut Cohenin sävellys.

kulttuuri
Jake Nyman ja Johannes Ojansuu Birger pubissa.
Jake Nymanin seuraava kirja on nimeltään Kielletyt levyt musiikkisensuuria kautta aikojen. Nyman esiintyi hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa Johannes Ojansuun vieraana.Antti Ruonaniemi / Yle

Nyman avasi Yleisradion oven Fabianinkadulla ensimmäistä kertaa Frank Robsonin suosituksesta vuonna 1972.

– Robson sanoi, että Heikki Harma haluaa tavata sut. Mä että, mitä, mitä. Harma oli hakenut itselleen apulaista, ja kun olin ollut Tunnelin levyssä töissä, tutustunut helsinkiläisiin muusikoihin ja verkostoitunut dj:nä, tieto minusta oli levinnyt.

Heikki Harma eli Hector oli tuolloin jo "iso laulaja". Nyman kuvailee, miten hän koputti oveen arasti.

– Ai sä oot se kaveri, joka haluaa tehdä radio-ohjelmaa. En ymmärtänyt mitään, mutta onneksi sanoin, että joo. Sitten hän testasi minua. Teeskenteli, että mikä sen nimi nyt olikaan.... ja mä sanoin että Peter Green.

Sitten päädyttiin Leonard Coheniin. Ja miehille tuli kinaa. Heikki Harma sanoi, että Partisan on ehdottomasti Cohenin parhaita.

– Mä mietin, että uskallanko sanoa, ettei se ole hänen säveltämänsä. Hector intti, että tottakai. Kerroin, että mielestäni se on ranskalainen partisaanilaulu, jonka Anna Marlin sävelsi Lontoossa toisen maailmansodan aikana. Yhtäkkiä Harma pomppasi pystyyn, meni levystöön ja tuli takaisin albumin kanssa. Sä olit oikeassa ja mä aina oon luullut, että se on Cohen, Jake Nyman kuvailee oman radiouransa alkua.

– Sitten mä kysyin, että mistä mä sen radio-ohjelman teen. Harma vastasi, että tee se sitten siitä Cohenista, kun niin paljon kerran tiedät, Nyman nauraa.

Ensimmäinen levy, jonka Nyman soitti radiossa oli Leonard Cohenin Suzanne. Tuolloin hyvin harva edes tunsi Cohenia.

Kielletyn hedelmän maku

Jake Nyman tekee parhaillaan uutta kirjaa Kielletyt levyt – musiikkisensuuria kautta aikojen ympäri maailmaa. Ja tutkii kaikkea jälleen perinpohjin kuten hänen tapansa on aina ollut.

– Kielletyistä levyistä löytyy paljon vääriä käsityksiä ja hauskoja juttuja. Hella Wuolijoen vasaralla hakatut Lännen lokarit. Phil Collinsin levy In the air tonight pääsi BBC:n kiellettyjen levyjen listalla. Se liittyi Persianlahden sotaan, koska epäiltiin, että sitä käytettäisiin jonkinlaisena yökoodina. Ihan päätöntä touhua, mutta herkullinen kirjoittamisen aihe.

Nymanin mukaan on jopa luultu, että Tuomari Nurmion Matkamies ja Irwinin Työmiehen lauantai olisivat olleet kielletyllä soittolistalla, mutta se ei pidä paikkaansa.

Oli se ennenkin vääntöä

Musiikin matkasaarnaajan uraa Jake Nyman on tehnyt jo pitkään. Esimerkiksi Rockradion perustaminen oli vääntöä Yleisradion sisällä. Tuolloin kaikki vähät pop-ohjelmat olivat pirstaloituina eri vuorokauden aikoihin.

– Radiosta tuli ensin Maija Dahlgrenin pakina Voiko Suomesta ostaa tervaa, sitten tuli Popnonstop Jake Nyman, jonka jälkeen heti terveysohjelma ummetuksesta. Ehdotimme kahden tunnin yhtenäistä pakettia, lopulta se meni läpi.

Jake Nyman vieraili Hämeenlinnan Perjantaiparlamentissa kertomassa muun muassa siitä, että myös hän laati aikoinaan listoja sinisiin ruutuvihkoihin, joihin merkitsi 8-kärjessä -ohjelman äänestyksen tuloksen vasemmalle puolelle ja oikealle oman varjolistansa.

– Jokaisen musiikkimaku on oikea. Mulle ei ole koskaan riittänyt teknisesti virtuoosimaisuus vaan sydän ja sielu on täytynyt olla mukana. Hyviä laulutekstejä, tunteita ja sielukkuuden paloa.

Ja Nyman luettelee Beach Boysien Pet sounds levyn ja Procol Harumin. Hän mainitsee Edith Piafin, Billie Holidayn ja Dusty Springfieldin sekä Aretha Franklinin, sillä näiden levyt on tuotettu äärettömän hyvin, mutta kun he laulavat, mukana on syvät emotionaaliset tunteet.

– En pysty vastustamaan sellaista musiikkia. Aina kun morkataan nykytekniikkaa, ja ihaillaan vanhoja vinyylejä, sanon, että Spotify on jumalainen keksintö. Pystyt kuuntelemaan koko ketjun, ja miten pitkälle se jatkuisikaan, kun olisi äänitteitä, mutta äänilevyn historia on niin lyhyt.

Lue seuraavaksi