1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Heikot saaliit hinanneet nahkiaisherkun hintaa ylös

Nahkiaissaaliit ovat olleet heikkoja tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla. Yksi nahkiainen on voinut maksaa kalaliikkeessä kolme euroa.

Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Nahkiaisten ylisiirtoja Iijoella tekevä Voimalohi on siirtänyt tänä kesänä nahkiaisia 45 000 kappaletta, kun esimerkiksi vuonna 2012 nahkiaisia löytyi ylisiirrettäväksi noin 70 000 kappaletta.

Iiläinen kalakauppias Hannu Kuha sanoo, että tänä vuonna nahkiaista on noussut noin kolmannes viime vuoteen verrattuna.

– Perämeren jokisuistoissa saalis on ollut erittäin huono. Ehkä kolmannes koko normaalivuoden sadosta on tällä hetkellä pyydettynä. Ja suurin osa kalastajista on nostanut jo kalastuspyydykset  ylös. Kyllä tämä jää tämmöiseksi tänä vuonna täällä Pohjois-Suomessa, arvioi Kuha.

Hinta kallistunut heikon saaliin takia

Huonon saaliin vuoksi nahkiaisen hinta on ollut korkealla. Hiillostetusta erikoisherkusta on joutunut maksamaan jopa kolme euroa kappaleelta.

Perämeren joet ovat perinteisesti erinomaisia nahkiaisjokia. Tänä vuonna kuitenkin Kuhan Iin myymälään on tuotu kauppatavaraa muualta.

– Elokuun 15. päivä aloitettiin Iissä paistamaan nahkiaisia ja joka päivä on paistettu. Myytävää on hommattu nyt myös tuolta Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokisuistoista. Siellä on ollut normaalia parempi nahkiaissyksy tänä vuonna, kertoo Hannu Kuha.

Nakiainen on ympyräsuisiin kuuluva leuaton eläin, joka elää meressä ja nousee syksyllä jokiin talvehtimaan. Suurin osa saaliista saadaan Pohjois-Pohjanmaan joista. Myös Satakunnassa on kohtuullisen vahva nahkiaisperinne.