1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiskirjasta Hollywood-leffa? "Se on päässyt jo pitkälle siellä"

Kirjailija Jari Järvelän menestysdekkari Tyttö ja pommi otti toisen askeleen kohti Hollywoodia, kun jenkkikustantamo Amazon osti kirjan käännösoikeudet.

Kirjailija Jari Järvelä syventyi uudessa kirjassaan graffitien maailmaan. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Jari Järvelälle on satanut kuluneen vuorokauden aikana onnitteluja. Jenkkikustantamo Amazon ilmoitti keskiviikkona ostavansa Järvelän Tyttö ja pommi -dekkarin käännösoikeudet.

– Se on isoin juttu, mitä minulle on tapahtunut kirjallisuudessa. Amazonilla on maailman parhaat jakelukanavat, koska fyysisten kirjojen ohella se tekee vahvaa nettikauppaa sähkökirjoissa, Järvelä sanoo.

Kirjan englanninkielinen versio ilmestyy jo keväällä 2015 nimellä Girl and the Bomb. Järvelä sanoo, että sen jälkeen portit maailmaan ovat auki.

– Kirja on tyyliltään sellainen, että se uppoaa varmasti myös ulkomailla.

Kenestä Metro?

Hollywood osoitti jo kesällä kiinnostusta kirjaa kohtaan. Se, mistä studiosta on kyse, Järvelä ei vielä paljasta. Hänen mukaansa Hollywood-elokuva on täysin mahdollinen.

– Englanninkielinen teksti auttaa asiaa kovasti. Kieli tuntuu olevan jenkkien suunnalla vahva reunaehto. Hollywoodissa toki asiat kiemurtavat aikansa, mutta se on päässyt jo pitkälle siellä.

Se, että kirja on pian englannin kielellä luettavissa, auttaa asiaa kovasti. Kieli tuntuu olevan jenkkien suunnalla vahva reunaehto.

Jari Järvelä

Pääosassa eli Metro-tytön roolissa Järvelä haluaisi nähdä suosikkinäyttelijänsä Jennifer Lawrencen. Asiassa on pieni mutta.

– Metrolla on kongolainen isä. Roolissa pitäisi varmaankin säilyttää jonkinlainen etnisyys, Järvelä miettii.

Suomalainen elokuvaversio kirjasta on jo tekeillä. Elokuvan tuottaa Kinotar ja ohjaa Samuli Valkama.

Hidas maailma

Pyöritys kirjailijan ympärillä on ollut hurjaa.

– Kirjamaailmassa monesti asiat hirveän hitaita. On edelleen tavallista, että kirjan ensimmäinen käännös ilmestyy vasta liki kymmenen vuoden päästä sen julkaisusta. Nyt kaikki on tapahtunut todella nopeasti.

Tyttö ja pommi sijoittuu graffitien maailmaan. Se kertoo tarinan valtataistelusta graffitintekijöiden ja vartijoiden välillä.