Ilmoittaja, saartaja, tappaja – villikoiralaumassa jokaisella on oma osa-alueensa

Ihmisestä eristäytynyt koira villiintyy nopeasti, mutta usein hyvällä koulutuksella villinkin koiran luottamuksen saa kasvatettua takaisin, sanoo eläintenkouluttaja Nina Jäntti.

luonto
Metsästyskoiran profiili
Anna Sirén / Yle

Jokainen ihmisen kanssa elävä koira tarvitsee koulutusta. Yksinkertaisuudessaan koiran kouluttaminen tarkoittaa hyvästä käytöksestä palkitsemista ja huonoon puuttumista.

– Koiran logiikka toimii niin, että jos jostain teosta saa palkinnon, sitä haluaa toistaa. Koira haluaa myös ymmärtää mitä ihminen haluaa, sanoo eläintenkouluttaja Nina Jäntti.

Jos koiraa ei kouluteta, se menee vaistojensa ja viettiensä varassa. Näitä viettejä ovat esimerkiksi saalistus- ja paimentamisvietti, jotka ajavat koiria etsimään saalista.

– Huonosti koulutettu koira saattaa alkaa paimentaa esimerkiksi pyöräilijää, ja tällaisiin toimintamalleihin koulutuksessa puututaan, sanoo Jäntti.

Yle/ Iida Rauhalammi
Nina Jäntti kouluttaa työkseen koiria. Kuvassa hoitokoira Ilo.

Koiralaumassa roolit jaetaan tarkasti

Suomessa liikkuu harvoin täysin villiintyneitä koiria, ja havainnot villikoiralaumoista säikäyttävät aina. Uhkaava käyttäytyminen on suojautumista. Villiintynyt koira on arvaamaton, koska sillä on huonoja kokemuksia ihmisten kanssa.

– Villikoiran luotto ihmiseen on erilainen on kuin kesyllä. Lisäksi jos sen täytyy itse hankkia ruokaa niin myös metsästyskäyttäytyminen on vahvistunut, sanoo eläintenkouluttaja Nina Jäntti.

Koiralaumoissa syntyy nopeasti myös ryhmän sisäinen hierarkia. Johtajuus ei kuitenkaan ole yksiselitteistä, vaan eri osa-alueille on omat johtajansa.

– Yksi koira on esimerkiksi hyvä jäljen löytämisessä ja yksi saartamisessa, kolmas taas tekee tappopuraisun. Monesti lauman nuorin on ilmoittajatyyppi, joka ilmoittaa mitä tapahtuu. Muut päättävät, miten reagoidaan.

Koirien laumahierarkia toteutuu aina, oli kyse sitten villeistä tai kesyistä koiralaumoista.

– Jokaisessa perheessä, jossa on useampi koira, tietää, että kesyilläkin koirilla on selkeät roolit laumassa, sanoo Jäntti.

Koira villiintyy nopeasti mutta on useimmiten kesytettävissä

Luontoon karanneen koiran toiminta on pitkälti kiinni koirarodusta. Toiset rodut kaipaavat välittömästi ihmisten luokse, mutta osa koirista villiintyy hyvinkin nopeasti.

– On joitain esimerkkejä nopeasti villiintyneistä koirista, jotka eivät lopulta päästä ihmisiä lähelleen. Jos he ovat metsässä useita viikkoa, alkaa myös metsästys, sanoo Nina Jäntti.

Yksi koira on hyvä jäljen löytämisessä, yksi saartamisessa ja kolmas tekee tappopuraisun.

Nina Jäntti

Villiintynytkin koira on kuitenkin mahdollista kesyttää. Eläintenkouluttajan mukaan koirilla on kuitenkin perushalu ihmisten läheisyyteen.

– Koiran suhde omaan omistajaan on mahdollista saada normaaliksi, mutta suhde muihin ihmisiin saattaa jäädä pidättyväiseksi. Kyllä koirat oppivat hyvien kokemusten kautta uusia toimintatapoja, sanoo eläintenkouluttaja Nina Jäntti.