Onko kehon trimmaaminen hyvä tapa urheilla?

Kehonrakentaminen, fitness ja muut kehon muokkaamiseen liittyvät lajit vaativat tiukkaa itsekuria ja keskittymistä ulkonäköön. Mutta ovatko tällaiset lajit hyvä tapa liikkua ja urheilla?

Osallistu
Nainen kuntosalilla.
Joni Tammela / Yle

Esimerkiksi fitnekseen hurahtaneet pyrkivät saamaan kauniin ja fyysisesti toimivan kehon monesti hinnalla millä hyvänsä.

– Fitness vetoaa nuoriin ja erityisesti naisiin, koska lajiin sisältyy lupaus saada ulkonäöltään kaunis ja toimiva vartalo. Nuoret ovat valmiita maksamaan mitä tahansa saadakseen sellaisen, sanoo KP Ourama, suomalaisen fitness-urheilun isähahmo ja IFBB Finlandin puheenjohtaja.

Hän muistuttaa, etteivät fitness-lajit sovi kaikille, vaikka ne ovatkin trendikkäitä ja suosittuja. Jatkuva dieettaaminen ja kilpailu vaativat ihmiseltä tietynlaisia ominaisuuksia.

Fitness vetoaa nuoriin ja erityisesti naisiin, koska lajiin sisältyy lupaus saada ulkonäöltään kaunis ja toimiva vartalo.

KP Ourama

Eivätkä kaikenmalliset vartalotkaan eivät sovi fitnekseen.

– Pääkoppaa pitää olla myös siihen, että on hiukan supermallin näköinen, Ourama muotoilee.

Myös suomalaisen kehonrakennuksen legenda, 55-vuotias** Juhani Hokkanen** kertoo, että bodaus käy niin kehon kuin psyyken päälle. Ilman itsekuria ja määrätietoisuutta ei pötki pikälle.

Esimerkiksi ruokailu on tarkkaa peliä, jotta lihakset saavat tarvittavat rakennusaineet, mutta eivät ylimääräisiä kaloreita.

Mitä mieltä sinä olet, onko kehon trimmaaminen eri tavoin hyvä tapa urheilla ja harrastaa liikuntaa?

Kenelle erilaiset kehonmuokkauksen lajit sopivat? Millainen on kehonpalvonnan kääntöpuoli?