Koiran nenä löytää homeen, luteen ja jopa syövän

Hajukoirat työllistyvät yhä useimmille aloille. Eniten Suomessa on koulutettu homekoiria. Koiran hajuaistia voitaisiin hyödyntää hajukoirakouluttajien mukaan terveydenhuollossa, jopa syöpäseulonnoissa.

Kotimaa
Jackrusselinterrieri Pilke opettelee tunnistamaan rotan hajua.
Mari Kahila / Yle

Yksivuotias jackrusselinterrieri Pilke opettelee tunnistamaan rotan hajua. Emäntä kertoo, että uroskoiralla oli alkuun motivaatio-ongelmia.

– Se oli kiinnostunut kaikista muista hajulaboratorion tuoksuista. Nyt se on ymmärtänyt, että täällä ei kannata muuta touhuta, naurahtaa vantaalainen Jutta Tuokko.

Villakoiran ja kääpiösnautserin sekoitus Nekkua puolestaan koulutetaan jäljittämään herkkutatteja.

– Tämä koira osasi aiemmin juuri ja juuri istua käskystä. Mutta tämä koulutus sopiikin paremmin koirille, jotka eivät ole aiemmin käyneet esimerkiksi tottelevaisuuskouluja. Silloin koirat eivät liikaa peilaa jatkuvasti kouluttajaansa, vaan ratkovat ongelmia itse, kertoo Nekun kouluttaja Birgitta Kaikkonen.

Luteet ja homeet työllistävät koiria

Ammatillisen oppilaitoksen WinNovan hajukoiraohjaajakoulutus kasvattaa vuosi vuodelta suosiotaan. Ulvilassa koulutuksessa on kuudes ryhmä hajukoiraohjaajia. Parhaillaan koulutuksessa olevat koirat erikoistuvat muun muassa herkkutattien, rottien ja homeen löytämiseen. Hajukoirat työllistyvät yhä moninaisimmille aloille.

– Tuholaistorjuntafirmoissa voisi olla käyttöä tällaisille rottakoirille. Jackrusselinterrierillä on luontaisesti taipumus etsiä rottia, kertoo Jutta Tuokko.

Koulutukseen osallistuvat saavat itse valita koiralleen koulutettavan hajun. Yksi suosituimmista hajuista on home.

– Homekoiria on koulutettu määrällisesti eniten ja niitä alkaa olla riittävästi kysyntään nähden. Tällä hetkellä tarvitaan ludekoiria, sillä ludeongelma on räjähtämässä käsiin Etelä-Suomessa, kertoo hajukoirakouluttaja Keijo Kodis.

Koirat avuksi syöpäseulontoihin

Hajukoiraohjaajaksi kouluttautuva Birgitta Kaikkonen haluaa näyttää, että koirista on muuhunkin kuin seuraksi sohvanpohjalle.

– Koirien uskomattomalla hajuaistilla voi todella tehdä hyvää.

Hajukoirakoulutuksen opettajat haaveilevat, että koiria voitaisiin hyödyntää entistä enemmän terveydenhoidossa. Koirat voisivat esimerkiksi tehdä keuhkosyöpäseulontoja.

– Keuhkosyöpäepäilyt voitaisiin poimia hengitysilmanäytteestä. Koiran hajuaisti on niin tarkka, että se pystyy tunnistamaan hajulähteen ennen kuin perinteisessä tutkimuksessa näkee mitään.

Tottelevaisuudesta voi olla hajukoiralle jopa haittaa

Kiinnostus hajukoirakoulutusta kohtaan kasvaa jatkuvasti. Moni koiranomistaja kyselee koulutuksesta uutta harrastusta koiralleen tottelevaisuuskoulutusten ja agilityjen jatkeeksi. Nämä koirat eivät usein kuitenkaan sovellu hajukoiriksi, sillä ne ovat tottuneet peilaamaan liikaa omistajaansa.

– Tällainen koira voi koko ajan kysyä emännältään tai isännältään katsellaan mitä tehdään. Se ei rupea itse ratkaisemaan ongelmaa. Tämä ei tietenkään käy, sillä eihän ihminen edes haista sitä mitä koira haistaa, Birgitta Kaikkonen toteaa.