1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Salibandykenttien laidalta katoavat tuomareiden ruskeat kirjekuoret – uhkana tuomaripula?

Uusi erotuomaripalkkioiden maksatusjärjestelmä kitkee pois turhan rahashow'n salibandykenttien laidoilta. Myös harmaa talous saadaan kuriin. Salibandyerotuomarit ovat jo nyt ylityöllistyneitä. Miten käy, jos uudistus verottaa tuomareita entisestään?

Kuva: Salibandyliiga

Salibandyotteluista tuttu rahojen ja kuittien vaihto kenttien laidoilta loppuu, kun Salibandyliitto siirtyy muiden palloiluliittojen perässä keskitettyyn tuomareiden maksatusjärjestelmään kaudella 2015–2016. 

– Sen jälkeen kaikki liiton alaiset ottelut ovat tämän uuden järjestelmän piirissä. Otteluissa ei enää käsitellä rahaa, vaan erotuomarit naputtelevat otteluiden jälkeen järjestelmään suorittamansa ottelut. Viikon tai parin päästä palkkiot ja kulukorvaukset tulevat suoraan tilille, kertoo erotuomaripäällikkö Jukka Parviainen Salibandyliitosta.

Parviaisen mukaan uusi järjestelmä antaa sekä tuomareiden että joukkueiden keskittyä olennaiseen, eli pelisuoritukseen.

– Varsinkin turnausmuotoisten otteluiden aloittaminen nopeutuu, koska raha- ja kuittishow jää menneisyyteen. Tästä hyötyvät myös seurat ja joukkueet, jotka voivat suunnitella oman varainhankintansa tarkemmin, koska liitosta laskut otteluiden tuomitsemisista tulevat jaksoittain, kertoo Parviainen.

Verottaja vaanii pelikentillä

Uuden maksatusjärjestelmänmyötä myös palkkioiden verotuskäytännöt siirtyvät päivän valoon harmaalta alueelta.

Nyt kun tästä tulee virallista ja verottaja on kärryillä palkkioista, on paljon ryhmiä kuten opiskelijat ja työttömät, jotka saattavat pelätä, että yhteiskunnan tuet hävivät pelipalkkioiden takia.

Jukka Parviainen

– Tällä hetkellä on vielä aika paljon pieniä seuroja, joilla ei ole kunnollista kirjanpitoa. He eivät edelleenkään suorita kenttien laidoilla sääntöjen mukaista ennakonpidätystä. Erotuomarit ovat sitten itse maksaneet niitä verottajalle, jos ovat maksaneet, tietää Parviainen.

Tuleva uudistus voi pelottaa tuomareita, jotka ovat tottuneet saamaan rahallisen korvauksen heti paikan päällä.

– Siellä on paljon kavereita, jotka elävät kädestä suuhun ja laskevat, että kun vihellän päivän, saan tietyn määrän rahaa.

– Nyt kun tästä tulee virallista ja verottaja on kärryillä palkkioista, on paljon ryhmiä kuten opiskelijat ja työttömät, jotka saattavat pelätä että yhteiskunnan tuet hävivät pelipalkkioiden takia. Kyllä siitä jonkin verran tienaa kun käyttää viikonloput tuomarointiin.

Tuomaripula pahenee entisestään?

Liiton työryhmässä on pohdittu uuden järjestelmän mahdollisia uhkakuvia. Myös tuomarien kesken uudistus puhuttaa. Pelkona on massiivinen tuomaripula.

Kauhuskenario on, että toiminnasta häviävät ne tuomarit, jotka ovat viheltäneet määrällisesti paljon.

Jukka Parviainen

– Tietysti itsekin jännityksellä odotan, mitä tapahtuu. Kauhuskenario on, että toiminnasta häviävät ne tuomarit, jotka ovat viheltäneet määrällisesti paljon. Tuntuu kuitenkin siltä, että tuhatpäisessä erotuomarikentässämme kymmenkunta pitää meteliä uudistuksen uhista. Loput ovat sitä mieltä, että jo oli aikakin, sanoo Jukka Parviainen.

Tuomittavia otteluita yhden kauden aikana on 25 000. Tämä tarkoittaa 50 000 erotuomaritehtävää, koska ottelussa on pääsääntöisesti kaksi tuomaria.

– Vaikka tuomarimme ovat jo nyt ylityöllistyneitä, on silti harvinaista, että pelejä joudutaan perumaan erotuomaripulan takia. Mikäli näyttäisi siltä, että tilanne räjähtää käsiin ensi kaudella, luulen, että käyttöön otetaan joitakin poikkeusratkaisuja. Liittohallitus varmasti reagoi aika nopeasti, jos joudumme perumaan pelejä.

Mahdolliseen erotuomaripulaan on monia lääkkeitä.

– Joudumme silloin varmasti miettimään seurojen velvoittamista osallistumaan erotuomaritoimintaan esimerkiksi osoittamalla erotuomareita kursseillemme. Tällä hetkellä toiminta perustuu pelkästi vapaaehtoisuuteen. Myös vanhemmat voivat viheltää junnujen pelejä, onhan näitä monia keinoja, pohtii Parviainen.