1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa 17 naista kuollut e-pillereiden käytön takia, nuorin 16-vuotias

Fimealle on tehty 209 ilmoitusta laskimotukoksista, jotka ovat johtuneet e-pillereistä. Haitoista uutisoiminen on voinut lisätä ilmoitusten tekoa, katsoo Fimean ylilääkäri Marja-Leena Nurminen.

Kotimaan uutiset
E-pilleri -levyjä.
E-pillereiden ja veritulppakuolemien yhteyttä puitiin julkisuudessa vuosi sitten. Pillereiden tukkumyynti on vähentynyt sittemmin seitsemän prosenttia.Yle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on kuollut 17 naista yhdistelmäehkäisypillereiden käytön takia. Kuolemantapauksista viimeisin on sattunut kolme vuotta sitten, sanoo Fimean ylilääkäri Marja-Leena Nurminen.

Nuorin naisista on ollut 16-vuotias ja vanhin 36-vuotias. Nurmisen mukaan naisten ikien keskiarvo on noin 23,5 vuotta. Kahden kuolleen ikää ei ole ilmoitettu Fimealle, hän toteaa.

Itse ilmoitukset jakautuvat tasaisesti vuosituhannen vaihteen kummallekin puolelle: kahdeksan kuolemantapausta on raportoitu vuosina 1978–1994 ja yhdeksän 2000–2013.

Nurminen kertoo, että yksi naisista oli käyttänyt markkinoilta jo poistunutta yhdistelmäehkäisyvalmistetta. Kolmella oli ollut käytössään valmiste, jonka käyttötarkoitus ei enää ole raskauden ehkäisy.

Marraskuuhun 2013 mennessä oli hänen mukaansa tilastoitu 2,6 kuolemantapausta miljoonaa naisvuotta kohti.

– Nämä määrät täytyy aina suhteuttaa käyttäjien määrään. Mitä enemmän on käyttäjiä, sitä enemmän haittoja tulee, vaikka raportointitiheys olisi sama.

E-pillereistä johtuneista laskimotukoksista on tehty Fimealle 209 ilmoitusta. Niistä enemmistö eli 97 on ollut syviä laskimotukoksia. Keuhkoveritulppia Fimea on kirjannut 88 ja aivolaskimon tukoksia 24.

– On arvioitu, että yhdestä kahteen prosenttia laskimotukoksista voi olla hengenvaarallisia – ja nimenomaan keuhkoveritulpan vuoksi, Nurminen sanoo.

Haitoista tiedottaminen tai uutisoiminen on saattanut lisätä haittailmoitusten tekoa.

– Näemme tämän siten, että meille tulee ilmoituksia tilanteista, joissa haitta on tapahtunut hyvin kauan sitten.

Vuoden takaisessa uutisoinnissa Nurminen pitää hyvänä asiana sitä, että laskimotukosten oireista ja varhaisen diagnoosin tärkeydestä on tiedotettu "laajalla kädellä".

– Laskimotukos itsessään ei ole tappava. Se on hoidettavissa oleva sairaus, mutta oireiltaan sellainen, että sen kanssa vitkutellaan hoitoon hakeutumisessa. Tätä tietoisuutta olemme pyrkineet lisäämään, hän kertoo.

Lue seuraavaksi