1. yle.fi
  2. Uutiset

"Parakkikaupunki Oulu ei tarjoa kansainvälistä arkkitehtuuria"

Oulu on muuttumassa parakkikaupungiksi, varoittelee kaupunginarkkitehti Jari Heikkilä. Hänen mielestään viime aikojen julkinen rakentaminen ei enää toimi esikuvana muille, kuten sen tehtävä edellyttäisi.

Kotimaan uutiset
Oulun VIII Kaupunkisuunnittelun seminaari kokosi lähes sata päättäjää Tietomaan auditorioon torstaina.
Oulun VIII Kaupunkisuunnittelun seminaari kokosi lähes sata päättäjää Tietomaan auditorioon torstaina.Arto Veräjänkorva / Yle

Parakkimaisia hankkeita on luvitettu ja kilpailutettu Oulun kaupunginarkkitehdin mukaan tänäkin vuonna jo kymmeniä.

Julkisia koulu-, päiväkoti- ja hoivataloja ankeampia ovat vain yksityisellä rahalla toimivat päiväkodit ja palvelutalot, Jari Heikkilä arvostelee.

– Väliaikaista, tilapäistä, halpaa rakentamista näyttää syntyvän eri puolille kaupunkia.

Oulun VIII Kaupunkisuunnittelun seminaarissa torstaina esiintyneen kaupunginarkkitehdin mukaan toisiaan muistuttavien koulujen, päiväkotien ja hoivatalojen suunnittelun lähtökohtana on vain keskitetty valvonta.

– Täällä joku yleisöpuheenvuorossa sanoikin, että ei haluaisi viettää vanhuuttaan tämäntyyppisessä rakennuksessa, Jari Heikkilä huomauttaa.

Julkista rakentamista tyyppimallistosta

Julkiset rakennukset muovaavat kaupunkikuvaa, sillä ne sijoitetaan aina alueensa keskeisimmille paikoille. Sen sijaan, että ne valitaan tyyppimallistosta, tulisi niiden suunnittelussa ottaa huomioon kunkin sijoituspaikan luonne, identiteetti ja ympäristön ominaisuudet, Jari Heikkilä vaatii.

Toivoisi uudenlaista virkeyttä ja positiivista draivia rakentamiseen, että ei tyydytä vain siihen, mitä halvimmalla saadaan

Jari Heikkilä

– Alakulo ja näköalattomuus näkyy myös meidän rakentamisessa. Toivoisi uudenlaista virkeyttä ja positiivista draivia rakentamiseen, että ei tyydytä vain siihen, mitä halvimmalla saadaan.

Kaupunginarkkitehti Jari Heikkilä ehdottaa kaksitoista vuotta vanhan Oulun arkkitehtuuripoliittisen ohjelman pikaista päivittämistä.

Arkkitehtuurikilpailuja kaivataan

Oulussa koolla ollut lähes satapäinen joukko kaupunkisuunnittelusta kiinnostuneita päättäjiä äänesti tärkeimmäksi kaupunkikuvan parantamiskeinoksi korkealaatuisten arkkitehtuurikilpailujen järjestämisen.

Tuorein esimerkki arkkitehtuurikilpaillusta kohteesta Oulussa on Kastellin monitoimitalo, joka toteutettiin niinkutsutulla elinkaarimallilla, eli yritysvetoisesti. Sen sijaan esimerkiksi parinkymmentuhannen asukaan Hiukkavaaraan nousevasta monitoimitalosta ei arkkitehtuurikilpailua aiota järjestää.

– Kyllä sekin jotakin viestii. Pitäisi olla vaihtoehtoja, joista valita. Arkkitehtuurikilpailussa kilpaillaan nimenomaan lopputuotteesta, joka jää meidän yhteiseksi omaisuudeksi ja yhteiseen ympäristöömme.

Lue seuraavaksi