1. yle.fi
  2. Uutiset

"Aika ronskisti leikellään" – vanhukset pulassa maitotölkin kanssa

Suuri osa vanhuksista ei saa maitotölkkiä auki omin voimin. Kierrekorkilliset tölkit ovat tuoneet helpotusta arkeen, mutta monen vanhuksen ja hoitajan mielestä korkit ovat vääränlaisia.

Kotimaan uutiset
käsi avaamassa maitotölkin korkkia
Satu Krautsuk / Yle

Kouvolassa vanhusten kotihoito avaa maitotölkit valmiiksi kaikille säännöllisille asiakkailleen. Heitä on noin tuhat.

– Juuri kukaan ei saa niitä auki itse. Avaamme sitten ne valmiiksi ja jätämme höllästi auki, jotta he voivat juoda maitoa yksin ollessaan, kertoo lähihoitaja Soile Paatinen Kouvolan kaupungilta.

Ongelmia tulee sekä perinteisten nokasta avattavien tölkkien että kierrekorkillisten mallien kanssa. Sama pätee isoihin litran jugurttitölkkeihin, joissa on samanlaiset avausmekanismit.

– Korkit ovat tuoneet joillekin helpotusta. Ainakin voi valita tölkin, jonka saa helpoiten auki. Korkki on kuitenkin tiukka ja myös aika matala, minkä vuoksi siihen ei saa välttämättä otetta, Paatinen sanoo.

Huonokuntoisten vanhusten käsivoimiin vaikuttaa ennen kaikkea iän tuoma heikkous, mutta myös sairaudet kuten nivelreuma, nivelrikko ja osteoporoosi.

Joskus vanhukselle tulee jano eikä maitotölkkiä ole muistettu avata valmiiksi. Moni turvautuu yksin ollessaan saksiin.

– He leikkaavat tölkistä palan pois. Aika ronskisti niitä leikellään.

Maitotölkkien lisäksi vanhuksilla on vaikeuksia limsapullojen avaamisessa.

Korkin tiukkuuteen jo puututtu

Valio otti korkilliset maitotölkit käyttöön alkuvuodesta. Jugurttitölkeissä korkit ovat olleet jo pidempään. Korkkeja testattiin kuluttajilla etukäteen.

He leikkaavat tölkistä palan pois. Aika ronskisti niitä leikellään.

Soile Paatinen

– Monet reumaatikot ovat sanoneet, että kierrekorkin saa paremmin auki kuin nokallisen tölkin. Korkillisesta tölkistä on myös helpompi kaataa, sanoo Valion pakkauskehityspäällikkö Kari Toikkanen.

Valio sai maitotölkin korkeista runsaasti kuluttajapalautetta alkuvuodesta, kun ne otettiin käyttöön. Palautteessa valitettiin nimenomaan korkin tiukkuutta.

– Selvitimme, mistä tiukkuus johtui. Kun syy löytyi, koneet säädettiin uudelleen. Sen jälkeen palautteen määrä putosi dramaattisesti, Toikkanen kertoo.

Ongelman aiheutti tuolloin korkin ja kartonkitölkin yhdistämiseen käytettävä ultraäänisaumaus.

– On erittäin tarkkaa, että saumauksessa käytetään oikeaa taajuutta. Siinä oli vääriä arvoja. Korkki tarttui kartonkitölkkiin ihan hyvin, mutta värähtely johtui muovikaulaa pitkin korkkiin asti. Silloin sinettirengas ja korkki tarttuivat liian tiukasti kiinni toisiinsa.

Ruotsissa sama korkki

Toikkasen mukaan korkista ei voi tehdä kovin löysää, koska silloin se ei pysy kiinni. Valio haluaa myös pitää korkin halkaisijan nykyisellään, mikä tuo rajoituksia sen korkeuteen.

Meidän pitää tyytyä siihen, mitä maailmalta tulee. Ruotsissa on käytössä samanlainen korkki, joka tulee samasta tehtaasta.

Kari Toikkanen

– Robotit nostavat ja laskevat tölkkejä viiden maitolitran ryhmissä. Korkeampi korkki osuisi laatikossa naapuritölkkirivin pohjaan ja seurauksena voisi olla tölkkien pohjan tai korkin vioittuminen.

Lisäksi korkkivalmistajia on vain vähän tarjolla Suomen markkinoille.

– Meidän pitää tyytyä siihen, mitä maailmalta tulee. Ruotsissa on käytössä samanlainen korkki, joka tulee samasta tehtaasta.

Millainen sitten olisi täydellinen maitotölkki, jonka avausmekanismi sopisi kaikkien käsille?

– Liian vaikea kysymys. Jos sen keksisin, olisin todella rikas mies, Toikkanen sanoo.

Lue seuraavaksi