1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapinlahden sairaala kuntoon opiskelijavoimin?

Tyhjillään seisova Lapinlahden sairaala kunnostetaan mahdollisesti opiskelijavoimin. Suomen Mielenterveysseuran johdolla sairaala-alueen kunnostamista ajavat toimijat suunnittelevat yhteistyötä Metropolia ammattikorkeakoulun ja aikuisoppilaitos Amiedun kanssa.

Kotimaan uutiset
Lapinlahden sairaala on seissyt tyhjillään jo vuosia.
Lapinlahden sairaala on seissyt tyhjillään jo vuosia.Yle

Lapinlahden sairaala on seissyt tyhjillään jo puoli vuosikymmentä. Kaupunki suunnitteli käyttävänsä tilaa kehitysvammaisten ympärivuorokautiseen asumiseen, mutta korjauskustannukset olisivat nousseet yli 50 miljoonan euron.

Viime keväänä syntyi Lapinlahden Lähde -aloite. Joukko mielenterveys- ja kulttuurialan järjestöjä päätti, että Lapinlahden ympäristö palvelisi kaupunkilaisia parhaiten kaikille avoimena kohtaamispaikkana. Ideana on ollut yhdistää niin mielen hyvinvointi, yhteisöllinen kaupunkikulttuuri kuin yhteiskunnallinen yrittäjyys, taide ja tapahtumat.

Lapinlahden kohtalo otetaan päätöksentekoon heti alkuvuodesta. Nyt on otollinen hetki keskustella siitä.

Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Walhbeck

- Kaupungilta saamiemme tietojen mukaan Lapinlahden kohtalo otetaan päätöksentekoon heti alkuvuodesta. Nyt on otollinen hetki keskustella siitä, millainen vaihtoehto palvelee parhaiten sekä kaupunkilaisia että Helsingin kaupunkia nyt ja tulevaisuudessa, Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Walhbeck toteaa.

Suomen Mielenterveysseura on yksi Lapinlahden Lähde -aloitteen taustatekijöistä. Mukana ovat mm. Mielenterveystyön keskusliitto, Alvi ry, Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami ry, Helmi ry, Kukunori ry ja Pro Lapinlahti -liike.

Taustajoukot ovat valmistelleet Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella ehdotuksen alueen hyödyntämiseksi. Lapinlahdessa olisi tarkoitus olla toimitiloja yhteiskunnallisille yrityksille sekä ravintola, kahvila ja hostellitasoinen majoituspaikka. Ideana olisi työllistää osatyökykyisiä, pitkäaikaistyöttömiä, mielenterveyskuntoutujia ja nuoria.

Oppilaitoksista suunnittelu- ja korjausapua?

Lisäpotkua remonttisuunnittelmiin on tulossa oppilaitosten kanssa suunniteltavasta yhteistyöstä. Sairaala-alueen kunnostamista ajavat toimijat suunnittelevat nyt yhteistyötä Metropolia ammattikorkeakoulun ja aikuisoppilaitos Amiedun kanssa. Metropoliassa on osaamista mm. liiketoiminnan kehittämisessä sekä kulttuuritapahtumien tuottamisessa. Amiedun avulla projektiin saataisiin erikoisosaamista korjausrakentamisesta.

Opettaja- ja oppilastyövoiman avulla korjauskustannukset putoaisivat tuntuvasti, kertoo Lapinlahden Lähde -aloitteen projektipäällikkö Jaana Merenmies.

- Kaupungillahan oli omat laskelmat silloin, kun he suunnittelivat tätä kehitysvammaisten ympärivuorokautiseen asumiseen. Huoneisiin olisi tehty märkätiloja ja kustannus oli silloin 54 miljoonaa euroa. Meillä on tällä hetkellä laskelmat menossa, mutta arvio on noin 20-30 miljoonaa ja se voi alittuakin. Lisäksi säästöjä saadaan oppilaitosyhteistyötä tekemällä ja työllistämällä.

Merenmies arvioi, että jos korjausrakentaminen alkaisi ripeällä tahdilla, kolmen vuoden kuluttua alueella olisi elämää ja toimintaa.

- Nyt olisi hyvä hetki. Euroopan sosiaalirahastossa on auennut uusi rahoitusohjelmakausi ja nykyinen rahoituksemme on haettu pilottihankkeena tulevaa rahoituskautta varten. Meillä olisi nyt mahdollisuus saada sieltä toiminnan käynnistämiseen tukea, Merenmies selventää.

Lapinlahden Lähteen kannattajat istuttavat sunnuntaina 19.10.2014 kukkasipuleita sairaalan alueelle hankkeen tueksi. Kaikille avoimessa tilaisuudessa kello 11-17 on muun muassa elävää musiikkia ja tietoa hankkeesta.

Lue seuraavaksi