Petteri Summanen haluaa vapauttaa Kiven kurjuudesta

Viihteen monitoimimies Petteri Summanen haluaa tuoda iloa Aleksis Kiven elämään. Summanen on käsikirjoittanut, säveltänyt ja ohjannut näytelmän Kaikki Kivestä, joka saa ensi viikolla kantaesityksensä Kuopion kaupunginteatterissa. Summasen mukaan kyseessä on erilainen tapa tehdä teatteria.

Petteri Summanen Kaikki Kivestä -näytelmän harjoituksissa
Petteri Summanen on käsikirjoittanut, säveltänyt ja ohjannut näytelmän Kaikki Kivestä, joka saa ensi viikolla kantaesityksensä Kuopion kaupunginteatterissa

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Petteri Summanen on vastikään aloittanut työnsä turkulaisessa Linnateatterissa, mutta viime aikoina mies on nähty useimmiten Kuopiossa.

Summanen on käsikirjoittanut, säveltänyt ja ohjannut Aleksis Kiven elämästä kertovan näytelmän Kaikki Kivestä, joka on uudenlainen tulkinta kansalliskirjailijasta.

– Tämä näytelmä tulee olemaan ylistys suomen kielelle, Aleksis Kivelle, komedialle ja teatterille. Tuon mukanani kaiken mitä olen matkan varrelta oppinut, Summanen virnistää.

Tällaisia eväitä Summasella riittää vaikka muille jakaa. Ohjaajan puheessa vilisevät sellaiset nimet kuin William Shakespeare, Carlo Goldoni ja Moliére, kun taas kokemuspuolelta löytyvät niin tv-viihteen kirjoittaminen, näytteleminen kuin ohjaaminenkin.

Faktaa ja fiktiota

Summasen uutuusnäytelmässä sekoittuvat fakta ja fiktio, sillä käsikirjoittajan tavoitteena on ollut täyttää Aleksis Kiven elämään liittyviä aukkoja. Samalla Summanen haluaa myös vapauttaa Kiven siitä kurjuudesta, johon kirjailija on aina liitetty.

– Kerron sen mitä jo tiedetään, Kiven elinkaaren, mutta on myös paljon sellaista, mikä liittyy vitaalisuuteen, elämäniloon ja huumorintajuun. Vapautan Aleksiksen välillä kurjuudesta ihan reilusti, hän hymyilee.

Summanen haluaa toisaalta myös ravistaa, tuoreistaa ja herättää kiinnostusta ja iloa suomen kieleen sekä siihen, miten kieltä nykyisin käytetään, miten sitä on aiemmin käytetty, ja miten rikasta se on ollut jo Aleksis Kiven aikana.

– Haluan, että ne jotka eivät tunne Kiveä, saavat jonkinlaisen kuvan siitä, mitä oikeasti on tapahtunut.

Ohjaajan käyttämä pensseli on kuitenkin sellainen, ettei kukaan ehdi tylsistyä.

– Teatterin tehtävä on tavallaan sivistää ja tuoda uutta, mutta se ei saa tylsistyttää. Kannan vastuun siitä, että tämä esitys ei tule olemaan tylsä, hän lupaa.

Komedia on vakava paikka

– Mitä minun pitää tehdä, kysyy korkean kannon päässä istuva ylioppilaslakkinen Aleksis Kivi näytelmän hourekohtauksessa.

– Vastaat ensin, että paskaaks tässä, vastaa valkoiseen kaapuun ja hiippaan pukeutunut piispa. – No niin, mitä isäntä?

– Paskaaks tässä, vastaa Aleksis Kivi.

Summanen tuo tällaisen absurdeja piirteitä saavan sanailun lisäksi näyttämölle Kiven luomia romaanihenkilöitä, mutta keksii niitä myös itse lisää. Teatterintekijän julkilausuttuna tavoitteena on brittiläisen Monty Python -ryhmän tapainen iloittelu. Summaselle itselleen komedian tekeminen on kuitenkin vakava juttu.

– Komedian tekijät heittäytyvät usein vähän niin kuin hölmöiksi: nyt tehdään komediaa. Hekotellaan jo lukuharjoituksissa ja tyhmennetään itsemme, Summanen paheksuu.

Hänen mukaansa komedia on oikeasti viiltävän tarkkaa, ja siinä on "jumalattomasti erilaisia tyylilajeja".

– Tekijät pitää saada yhden yhteisen tyylilajin piiriin, näyttelijöistä pukusuunnittelijoihin ja lavastajiin. Kaiken pitää toimia vakavasti tehtynä, niin että keveys toteutuu.