Wanaja 14 harjoituksessa testattiin paikallisjoukkojen toimintakykyä – katso video

Perjantaina päättyvä Wanaja 14 sotaharjoitus on ollut hyvä testi myös paikallisjoukkojen toimivuudelle. Harjoituksen johtaja, eversti Pekka Järvi muistuttaa, että paikallispuolustus on jokaisen kansalaisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin puolustamista.

Kotimaa
Sotaharjoitus, kolme miestä etenee maastossa

Wanaja 14 harjoituksen aikana on käynyt yhä selvemmäksi se, kuinka tärkeää paikallispuolustus on. Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi muistuttaa, että paikallisjoukot ovat osa kokonaisturvallisuutta.

– Vaikka paikallispuolustus on sävyltään aika sotilaallinen, niin siihen osallistuu iso joukko eri tahoja, Järvi kertoo. Mukana on sotaväen lisäksi poliisi, pelastuslaitos, aluehallintoviranomaiset, ely ja myös kunnat.

Paikallisjoukkoja tarvitaan ensinnäkin perustamaan sodanajan puolustusvoimat eli perustamaan reservistä lisäjoukkoja suojaamaan tiettyjä kohteita.

– Suojaamaan voimalaitoksia tai liikenneyhteyksiä. Valvomaan alueita, jotta alueilla ei liiku asiattomia ihmisiä, vaikka erikoisjoukkoja. Paikallisjoukot myös tukevat viranomaisia kuten poliisia tai pelastuslaitosta niissä tehtävissä, joissa viranomaisten omat resurssit eivät riitä.

Oman alueen tuntemus tärkeää

Wanaja 14 -sotaharjoituksessa mukana on ollut Kanta-Hämeen paikallisjoukko. Sen ikähaitari on vähän yli kahdestakymmenestä hieman yli viiteenkymmeneen. Mukana toiminnassa on sekä miehiä että naisia.

– He tuntevat hyvin oman alueensa ja ovat saaneet sotilaskoulutuksen sodanajan reserviläisinä, Järvi sanoo. Osa heistä on mukana myös vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä.

Peruspaikallisjoukkojen sotilas saa varusmiespalveluksessa oman tehtävänsä mukaisen koulutuksen esimerkiksi sotilaspoliisikomppaniaan ja sen jälkeen hänet sijoitetaan esimerkiksi Kanta-Hämeeseen sotilaspoliisikomppaniaan ja sitten tarvittavin väliajoin hän tulee kertausharjoitukseen siinä oman komppanian kokoonpanossa.

– Kertausharjoitusten lisääminen vaikuttaa oleellisesti myös paikallisjoukkojen toimintaan, Pekka Järvi sanoo. Ensi vuonna pääsee kertaamaan jo 18 000 reserviläistä, joista 12 000 on maavoimien sotilasta ja siinä on mukana myös paljon paikallisjoukkoja.