Enemmistö puolueista väljentäisi hallitusohjelman Nato-kirjausta

Vain Vasemmistoliitto ja Vihreät pitäisivät ehdottomasti kiinni nykyisen hallitusohjelman kirjauksesta, joka kieltää Nato-jäsenyyden hakemisen valmistelun.

politiikka
infografiikka
Nykyisen hallitusohjelman Nato-kirjaus.Yle Uutisgrafiikka

Eduskuntapuolueiden enemmistö haluaisi seuraavaan hallitusohjelmaan nykyistä väljemmän kirjauksen Suomen suhteesta sotilasliitto Natoon. Nykyinen muotoilu kieltää Nato-jäsenyyden valmistelun.

Eduskunnassa ryhmäjohtajien vaalipaneelissa Kokoomus halusi, että seuraava hallitus edistäisi Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Kun kuuntelin sen [Yhdysvaltain presidentin] Obaman puheenvuoron, jossa hän totesi, että Tallinnaa, Riikaa ja Vilnaa puolustetaan samalla tavalla kuin Länsi-Euroopan suuria pääkaupunkeja, kyllä se olisi ollut kiva kuulla Helsinki siinä samassa listassa, kiteytti kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

Vain Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie, Vihreiden ryhmäjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sekä Vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi haluaisivat ehdottomasti kiellon Nato-jäsenyyden valmistelulle seuraavassa hallitusohjelmassa.

Nykyisessä hallitusohjelmassa jäsenyyshakemuksen valmistelu on kielletty: "Suomi ... ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Suomi ei tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista."

RKP:ssä Nato-myönteisyys lisääntynyt

SDP tukee nykyisen hallitusohjelman muotoilua.

– Ei pelkästään pidä sanoa ei. Vaan pitää olla optio, kertasi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

Keskusta ei halua sitoa valtiojohdon käsiä seuraavan vaalikauden aikana.

– Välttämättä ei kannata tehdä semmosta kirjausta, mikä sitoo valtiojohdon käsiä neljäksi vuodeksi. Ei tarvita tämmöistä ehdottomasti ei -kirjausta vaan valtiojohdolla on oltava valmius arvioida tilannetta, selvensi keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Ryhmäjohtaja Mikaela Nylander arvioi Nato-myönteisyyden lisääntyneen RKP:ssä.

– Jos nähdään, että jäsenyys toisi ulkoisista syistä johtuen turvallisuuspoliittista lisäarvoa Suomelle, silloin pitää valtiojohdon ja hallituksen voida reagoida eli joustava kirjaus hallitusohjelmaan.

Ruotsalaisen kansanpuolueen nykyinen virallinen kanta Nato-jäsenyyteen on neutraali, ei puolesta eikä vastaan.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien mielestä Nato-päätöstä pitää edeltää kansanäänestys. Perussuomalaiset olisi siihen valmis vaikka jo ensi vaalikaudella.