Arnold Schwarzenegger: 5 ohjettani menestykseen

Tähtinäyttelijä, mestaribodari, kärkipoliitikko ja sijoittaja. Arnold Scharzenegger on ehtinyt menestyä monessa. Torstai-iltana hän jakoi menestyksensä salaisuuksia 5300 innostuneelle nuorelle yrittäjälle Helsingin Messukeskuksessa.

talous
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger aloitti esityksensä vitseillä.

1. Tiedä tavoitteesi

2. Älä ajattele pienesti, ajattele isosti

3. Älä usko niitä, jotka sanovat: Ei onnistu

4. Tee lujasti työtä

5. Älä vain ota, anna myös

Nämä teesinsä Schwarzenegger jakoi yleisölle. Ei siis mitään uutta rakettitiedettä vaan monelle yrittäjälle tuttua ohjetekstiä jo ennestään. Puhujan viesti satoi kuitenkin otolliseen maaperään ja menestysvinkkejä kuulemaan tullut yleisö palkitsi Schwarzeneggerin useaan otteeseen aplodein.

Syynä oli, että monin tavoin menestynyt Schwarzenegger perusteli teesinsä omasta elämästään kertomillaan esimerkeillä. Ne avasivat kuulijoille puhujan uraa entistä enemmän.

Tiedä tavoitteesi

Aluksi Schwarzenegger muisteli köyhää lapsuuttaan toisen maailmansodan jälkeisessä Itävallassa. Hän sanoi hyvin aikaisin tienneensä, että menestyäkseen hänen pitäisi päästä muualle.

Hän näki lehdessä kuvan kehonrakentajasta, josta oli tullut elokuvatähti. Silloin hän sanoi päättäneensä alkaa kehonrakentajaksi, josta tulisi elokuvatähti Yhdysvalloissa.

Hän saarnasi, että tavoite on tiedettävä ja sitä kohti on ponnisteltava.

Schwarzenegger kertoi bodanneensa salilla tuntitolkulla hymy huulillaan, vaikka muut irvistelivät rautaa nostaessaan. Tätä ihmetteleville Schwarzenegger kertoi koko ajan kuvittelevansa, miten kehonrakennuksen maailmanmesteruuskilpailun voiton jälkeen yleisö huutaa hänen etunimeään.

Ajattele isosti

– En halunnut olla vain bodari, halusin olla paras bodari. En halunnut olla vain näyttelijä vaan paras näyttelijä. En halunnut olla vain poliitikko, halusin olla Kalifornian kuvernööri, Schwarzenegger lateli yleisölleen.

Sen jälkeen Schwarzenegger muistutti, että menestysinnossakin lakia pitää aina noudattaa. Hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentinkin tehtävä olisi hänelle käynyt, mutta laki kelpuuttaa siihen vain syntyperäiset kansalaiset.

Älä usko eitä

Schwarzeneggerin mukaan tavoitteensa tietävän ihmisen ei pidä usko heitä, jotka sanovat: "Ei onnistu!"

Hän luetteli uransa varrella kuulemiaan lauseita. "Itävaltalaisesta voi tulla hiihtomestari, mutta ei kehorakennuksen maailmanmestaria." "Olet liian kookas näyttelijäksi, älä yritä!" "Tuolla korostuksella et voi menestyä, etkä ainakaan noin vaikealla nimellä."

"Tai ehkä tuolla puheenparrella voisit saada pienen roolin natsiupseerina."

Schwarzenegger kertoo kieltäytyneensä pienistä konnan rooleista, koska oli päättänyt haluta tähdeksi. Lopulta Schwarzenegger sai pääroolinsa, tosin elokuvista, jotka hän itsekin nyt myöntää kammottavan huonoiksi.

Mutta lopulta tuli palkintojakin ja hänen paksulla korostuksella Terminaattori 2:ssa sanomansa I'll be back! on yksi tunnetuimmista elokuvasitaateista. Elokuvan ohjaajan James Cameronin mukaan siksi, että se kuullostaakin aivan robotilta.

Taustatukea odottamisen sinnikkyyteen lisäsi, että Schwarzenegger ehti roolia odotellessaan jo tehdä ensimmäisen miljoonansa kiinteistöbisneksessä.

Tee lujasti työtä

Schwarzeneggerin mukaan ei pidä paikkaansa, kun ihmiset sanovat: Ei ole aikaa.

Hän sanoi nousseensa lavalle kolme tuntia sen jälkeen, kun oli saapunut lentokentälle ja ehtineensä siinä välissä käydä kuntoilemassa salilla.

Schwarzeneggerin mukaan vuorokauteen jää vielä paljon tunteja sen jälkeen, kun on nukkunut kuusi tuntia. Ja niille, jotka sanovat kuuden tunnin olevan liian vähän, tuli tyly ohje: "Nuku nopeammin!"

Yrittäjähenkisen yleisön ohje kuitenkin yllytti nauruun ja taputuksiin.

Älä vain ota, anna myös

Tämä viides ohje on yhtä amerikkalaisen ihanteellinen kuin neljä edellistäkin.

– Muut arvostavat meitä enemmän siitä, mitä annamme kuin siitä, mitä otamme, Schwarzenegger sanoi.

Hänen puheissaan yhteisö rakentuu sille, että muiden hyväksi on lahjoittettava niiden, jotka pystyvät.

– Haluan antaa takaisin Amerikalle, koska olen saanut siltä niin paljon, oli Schwarzeneggerin perustelu.

Schwarzeneggerin ohjeet olivat ytimekkäitä, vaikka eivät mitenkään valtavan uusia. Yrittämisen menestysohjeista kiinnostuneen yleisön noin tunnin esitys tuntui kuitenkin vakuuttavan.