1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Osa terrorismiepäillyistä matkusti Syyriaan humanitaarisen järjestön nimissä

Keskusrikospoliisi epäilee neljää miestä terrorismirikoksista. Yksi heistä on vangittu poissaolevana ja kolmea esitetään vangittavaksi huomenna perjantaina.

Keskusrikospoliisin päämaja Vantaalla. Kuvaa on muokattu. Kuva: Yle

Yle Uutisten tietojen mukaan osa terrorismirikoksista epäillyistä henkilöistä on käynyt Syyriassa humanitaarisen järjestön nimissä.

Keskusrikospoliisi esitti tänään torstaina kolmea terrorismirikoksista epäiltyä miestä vangittavaksi. Kaikki ovat Suomen kansalaisia.

Neljäs terrorismirikoksista epäilty mies vangittiin torstaina poissaolevana. Vangitsemisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikosta varten.

Yle Uutisten tietojen mukaan poissaolevana vangittu epäilty on yhdysvaltalais-suomalainen mies. Eräs hänen omaisistaan kertoi Yle Uutisille kaksi kuukautta sitten, että mies oleskeli tuolloin Turkissa.

Yhdysvaltalais-suomalaisen lähipiirin mukaan hän matkusti Syyriaan tarkoituksenaan osallistua humanitaariseen työhön. Yle Uutisten tietojen mukaan mies lähti Suomen arabipiireissä tunnetun yhdistyksen kautta. Helmikuussa 2013 rekisteröity yhdistys kertoo verkkosivuillaan olevansa suomalainen Syyrian sisällissodan uhreja auttava humanitaarinen järjestö.

Yksi muista epäillyistä on saman yhdistyksen puheenjohtaja. Hän on 30-vuotias taustaltaan suomalais-arabialainen mies, joka on Yle Uutisten tietojen mukaan myös matkustanut Syyriassa. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikokseen.

30-vuotias on ollut islamin opettajana ainakin kahdessa helsinkiläisessä alakoulussa syksyllä 2014. Hänellä on myös viime vuonna rekisteröity rakennusalan yritys.

Kaksi muuta epäiltyä ovat Yle Uutisten tietojen mukaan syntyperäisiä suomalaisia, jotka ovat kääntyneet islamiin ja vaihtaneet etunimensä.

Ensimmäinen heistä on 34-vuotias mies, joka on julkaissut verkossa islamia käsitteleviä tekstejä, joissa hän kritisoi jihadistista Isis-järjestöä. Yle Uutisten tietojen mukaan 34-vuotias on matkustanut Syyriassa sekä asunut ja opiskellut useita vuosia Mauritaniassa. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja värväyksestä terrorismirikokseen.

Toinen nimensä vaihtanut on 30-vuotias mies, joka on ollut mukana useissa rakennusalan yrityksissä. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.