Tutkimus: Kahvittelu voi pidentää elinikää

Tulokset perustuvat vuosina 1966–2013 julkaistujen 21 kahvitutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes miljoona ihmistä ja heistä 120 000 menehtyi tutkimusten seurantojen aikana.

Kotimaa
Kuppi kahvia.
Kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovat saattavat elää hieman muita pitempään.Mario Lopez / EPA

Kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovat saattavat elää hieman muita pitempään, tuore tutkimus vihjaa. Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta kahvi voi aiempien tutkimusten mukaan ehkäistä muun muassa diabetesta.

Tutkijat löysivät voimakkaan yhteyden kahvinjuonnin ja alhaisemman kuolleisuuden väliltä. Suurimmat vaikutukset näkyivät osallistujilla, jotka joivat 3–4 kupillista päivittäin.

Heidän riskinsä menehtyä seurantojen aikana oli 16–21 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka joivat kahvia vain harvoin. Yhteys koski kokonaiskuolleisuutta sekä sydänperäisiä kuolemia, mutta ei syöpäkuolemia. Kahvin lisäksi kuitenkin hyvin moni muukin seikka voi selittää nyt havaitut yhteydet, joten tuloksia kannattaa tulkita maltilla.

Tulokset perustuvat vuosina 1966–2013 julkaistujen 21 kahvitutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes miljoona ihmistä, ja heistä 120 000 menehtyi tutkimusten seurantojen aikana.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim