1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Matkasynnytyspäivä antaa humoristisen pikasynnytyskurssin – "Housut saa pitää jalassa tällä kertaa"

Nykyisten synnytysyksiköiden säilymistä vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo lähemmäs 60 000 allekirjoitusta kansalaisilta. Matkasynnytyspäivän tavoitteena on herätellä päättäjiä.

Kuva: Katariina Luoma / Yle

Matkasynnytyspäivä on synnytysten anti-karnevaali, jolloin kuka tahansa voi avata synnytyspisteen matkasynnytyspäivän ajaksi.

Näin Kätilöliitto kuvaa perjantaiksi 10. lokakuuta järjestämäänsä teemapäivää tapahtuman Facebook-sivuilla.

– Housut saa pitää jalassa tällä kertaa, naurahtaa kajaanilaiskätilö Anne Kemppainen.

Myös kainuulaiskätilöt osallistuvat Kätilöliiton valtakunnallinen matkasynnytyspäivä (siirryt toiseen palveluun)än osoittaakseen huoltaan työpaikkojensa säilymisestä sekä ja tulevaisuuden synnytysten turvallisuudesta.

– Ympäri Suomen nousee pop-up-synnytyspisteitä, muun muassa Eduskuntatalon portaille. Toivottavasti sinne tulee ministeritason väkeä synnytysoppiin. Meillä Kajaanissa pääsee testaamaan matkasynnyttämistä Raatihuoneen torilla, Kainuun keskussairaalassa työskentelevä Anne Kemppainen kertoo.

Pop-up-synnytysyksikkö voi olla aivan mitä vain. Kemppaisen mukaan useimmiten matkasynnytyspaikaksi määräytyy auton takapenkki.

– Ahtaat, hankalat paikat. Sään armoilla, Kemppainen kuvailee niin sanottuja hätäsynnytyspaikkoja.

Pikakätilökursseja ja kondomeja

Jo tällä hetkellä moni suomalainen joutuu kulkemaan pitkiä matkoja synnytyssairaalaan. Kuhmolaiskätilö Leena Heikkinen on perustanut oman pop-up-synnytyspisteensä inhorealistisesti kauas lähimmästä terveyskeskuksesta.

– Minä olen pystyttänyt teltan tuohon kotini tienhaaraan. Tästä on 17 kilometriä Kuhmoon. Sen verran on rekvisiittaa, että olen varannut telttaan pyyhkeitä, sakset ja villalankaa, jolla saataisiin napanuora sidottua.

Sen verran on rekvisiittaa, että olen varannut telttaan pyyhkeitä, sakset ja villalankaa, jolla saataisiin napanuora sidottua.

Leena Heikkinen

Kainuun matkasynnytyspäivän pääpaikka on Kajaanin Raatihuoneen tori, jonne kerääntyy ambulansseja.

– Raatihuoneen torilla on luvassa pikakätilökursseja. Kohderyhmänä ovat nämä henkilöt, jotka joutuvat mahdollisesti matkasynnytyksiä hoitamaan eli isät, taksikuskit ja ensihoidon porukka, kertoo kätilö Anne Kemppainen.

Pikakätilökurssit ja synnytyssimulaatiot ovat Kätilöliiton leikkimielinen tempaus tarkoituksena herätellä niin kansalaisia kuin päättäjiäkin. Leikkimielisyydestä kertovat myös tapahtumassa jaettavat kondomit matkasynnytysten ehkäisemiseksi.

– Haluamme herätellä päättäjien lisäksi kansalaisia, tulevia synnyttäjiä ja myöskin niitä, jotka eivät mahdollisesti enää synnytä. Synnytysten lopettaminen vaikuttaisi välillisesti moneen muuhun asiaan kyseisessä sairaalassa, kajaanilaiskätilö Helena Heikkinen sanoo.

Kajaanissakin matkasynnytyksiä

Kätilöt kokevat, että keskustelu asiasta on Kainuussa ollut vähäistä, suhteessa koko Suomeen. Kätilöiden kesken asia on puhuttanut paljon.

– Kyseessä on matkasynnytysriskin kasvamisen lisäksi myös kaikkien Kainuun kätilöiden työpaikka, Helena Heikkinen kertoo.

Totuus on, että ei sellaiseen tilanteeseen voi isä valmistautua.

Anne Kemppainen

Synnyttäjää ajatellen huolenaiheena ei ole pelkästään matkalla synnyttäminen. Myös vieraalle paikkakunnalle meno, siellä synnytyksen odotteleminen, ja mahdollinen perheestä erossaolo koetaan ikäviksi asioiksi.

– Parasta olisi, että synnytys käynnistyisi luonnollisesti ja saisi synnyttää lähellä omaa kotia, Helena Heikkinen toteaa.

Välimatkat Kainuussa ovat jo valmiiksi pitkät. Heikkisen mukaan tälläkin hetkellä matkalla syntyy vauvoja.

– Ihan kajaanilainenkin saattaa matkalla synnyttää.

Jos synnytysyksiköt vähenevät, ja asetus astuu voimaan nykyisessä muodossaan, matkasynnytykset tulisivat Kätilöliiton mukaan lisääntymään.

– Matkasynnytyspäivänä annettavat pikakätilökurssit ovat humoristisia. Totuus on, että ei sellaiseen tilanteeseen voi isä valmistautua, kätilö Anne Kemppainen kertoo.

Synnytysyksiköiden lakkauttamista vastustava kansalaisaloite löytyy osoitteesta kansalaisaloite.fi (siirryt toiseen palveluun).