Muslimiyhdistyksen johtaja: Netti tarjoaa taisteluihin lähtijöille yksipuolista tietoa

Nuoret Muslimit ry:n puheenjohtaja Hunderra Assefa arvioi, että ääri-islamistiseen toimintaan mukaan lähtevät ihmiset ajattelevat lähtevänsä taistelemaan sortoa vastaan.

Ylen aamu
Hunderra Assefa.
Hunderra Assefa.Yle

Nuoret Muslimit ry:n puheenjohtaja Hunderra Assefa hämmästelee tapausta, jossa neljää miestä epäillään terrorismirikoksista. Epäillyistä miehistä kolme pidätettiin tiistaina ja tänään perjantaina Helsingin käräjäoikeus päättää heidän vangitsemisestaan. Neljännen henkilön käräjäoikeus vangitsi torstaina poissaolevana rikosasiaan liittyen.

Suomesta on lähtenyt kymmeniä ihmisiä taistelemaan ääri-islamilaisen Isisin riveihin. Monet ovat toisen polven maahanmuuttajia. Joukossa on myös kantasuomalaisia, jotka ovat kääntyneet islamiin. Assefa arvioi taisteluihin lähtijöiden koostuvan pitkälti ihmisistä, joiden islamilainen tieto ei ole vakaalla pohjalla.

– Esimerkiksi toisen polven maahanmuuttaja tai vastikään muslimiin kääntynyt henkilö on saattanut lukea tietoa netistä ja saanut yksipuolista tietoa islamista. Se on johtanut väärän kuvan saamiseen, hän sanoo.

– Perinteisestihän islamilaisessa traditiossa tieto tulee kertojaketjun kautta. Internetin myötä ihmiset voivat vain mennä lukemaan ja ymmärtää asiat, kuten itse haluavat. Se saattaa johtaa tiedon katkeamiseen. Siksi kannatan erityisesti kotoa lähtevää kokonaisvaltaista islaminopetusta, hän jatkaa.

Assefa ei ole kuullut, että ISIS-järjestö olisi rekrytoinut ihmisiä Suomessa.

– Tässä yhtälössä kaikista vierainta minulle on tämä värväys, koska tietooni ei ole kantautunut mitään sellaisesta. Näkisin, että on kyse nuorista, jotka ovat lukeneet netistä informaatiota. He ovat tulleet vaikutuksenalaisiksi ja löytäneet keinot mukaan lähtemiseen.

Assefa arvioi, että ääri-islamistiseen toimintaan mukaan lähtevät ihmiset ajattelevat lähtevänsä taistelemaan sortoa vastaan.

– He näkevät epäkohtia, joita monessa muslimimaassa on; Miehitystä, hirmutekoja, eripuolilta muslimimaailmaa tulevia kauhukuvia. Sitten on ryhmittymä, joka näennäisesti taistelee sortoa vastaan. Nuori saattaa yltiöpäisyydessään tykästyä ja lähteä mukaan ajattelematta, millä keinoin sortoa vastaan taistellaan, hän sanoo.