Valitse nauris ja säästä energiaa – hellan ääressäkin tehdään ekotekoja

Ruuanvalmistuksessa tehdään isoja energiavalintoja, muistuttaa Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja. Moni ajattelee hänen mukaansa vain sitä, kauanko hella tai uuni on päällä. Suuria kysymyksiä ratkotaan kuitenkin siinä vaiheessa, kun päätetään, mitä tänään syödään.

Kotimaa
Kasvisruokaa lautasella
Yle

Ruokavalintoja ei mietitä kokonaisenergian kannalta, vaan hetkellisen kulutuksen, sanoo Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop:

– Sitä kyllä ajatellaan, ettei pidettäisi hellaa liian kauan päällä. Pitäisi kuitenkin miettiä tuotteen koko elinkaarta.

Biskopin mukaan nykyään on unohdettu sesonkiajattelu ja turvautuminen siihen, mitä minäkin vuodenaikana on tarjolla.

– Nyt on juuresten aika, niitä olisi nyt helppo käyttää. Ne kuormittavat ympäristöä vähemmän kuin vaikkapa naudanliha, muistuttaa Biskop.

Ajattelu pidemmälle tähtäimelle

Energiansäästöviikolla on tänä vuonna kiinnitetty huomiota myös ostovalintoihin. Tavoitteena on havahduttaa kuluttaja ajattelemaan, paljonko tuote kuluttaa ympäristöä koko elinkaarensa aikana ja paljonko esimerkiksi pakkauksen valmistaminen ja hävittäminen kuluttavat energiaa.

Sitä kyllä ajatellaan, ettei pidettäisi hellaa liian kauan päällä.

Tuija Biskop

Biskop sanoo, että valintoja ohjaa usein lyhyen tähtäimen säästö: kaupasta ostetaan kaukaa tuotuja banaaneja, vaikka pakastimessa olisi kotimaisia marjoja. Hän toivoo kauaskantoisia valintoja:

– Että meillä olisi tulevaisuudessakin puhdasta luontoa ja vettä ja ympäristö paremmassa kunnossa. Se painaa enemmän kuin edullinen banaani.