Veden keittäminen Sipoossa jatkuu toistaiseksi

Sipoon vesijohtoverkosta otetuista näytteistä ei ole löytynyt ulosteperäisiä bakteereja alustavissa tutkimuksissa. Tutkimukset ovat kuitenkin kesken ja talousvesi pitää edelleen keittää Etelä-Sipoossa ja Helsingin Östersundomissa. 50 henkilöä on ottanut yhteyttä Sipoon terveyskeskukseen vatsaoireiden vuoksi.

Sipoo
Vettä vesihanasta lasketaan juomalasiin.
Antti Heikinmatti / Yle

Talousveden keittokehotus jatkuu Sipoossa. Vesijohtoverkosta otetuista näytteistä ei ole alustavissa tutkimuksissa löytynyt ulosteperäisiä bakteereja. Tutkimukset ovat yhä kesken ja varotoimenpiteenä vesi on yhä keitettävä.

Ruoka- ja juomavettä pitää keittää viiden minuutin ajan. Vesijohtovedellä ei myöskään saa huuhdella vihanneksia ja hedelmiä. Tiskaamiseen vesi soveltuu ja astioita voi käyttää niiden kuivuttua. Vettä voi myöskin käyttää normaalisti peseytymiseen ja pyykinpesuun.

Söderkullan vesitorni on eristetty verkosta. Todennäköisin syy veden saastumiseen on katon sadevesijärjestelmässä havaittu vuoto. Tornin rakenteiden korjaaminen on aloitettu ja myös verkoston kloorausta pohditaan parhaillaan.

Vatsavaivoista kannattaa ilmoittaa

Viisikymmentä henkilöä on ottanut yhteyttä Sipoon terveyskeskukseen vatsaoireiden vuoksi. Sipoon kaupungin terveydenhuoltosuunnittelija Maarit Lönnrothin mukaan normaalisti lievät vatsaoireet podetaan kotona, mutta nyt väki on ilmoittanut oireistaan entistä herkemmin.

- Nyt tässä tapauksessa lievätkin on ilmoitettu ja yritämme miettiä, että ovatko tapaukset yhteydessä veteen vai ei.

Terveydenhuoltosuunnittelija Maarit Lönnroth suosittelee, että oireista ilmoitettaisiin matalalla kynnyksellä.

- Kyllä, se auttaa selvittämistä. Yritämme myös kartoittaa asuinpaikkoja, että onko jotain tiettyjä alueita missä esiintyvyys on korkeamapaa.

Sipoon kunnan verkkosivuilla on tarkemmat ohjeet kuinka toimia, jos epäilee vatsaoireiden johtuvan vesijohtovedestä.