Tahdotko ottaa koiran? Mieti tarkkaan, minkälaisen hankit – Kennelliiton vinkit

Koiraa valitessa pitäisi ottaa selvää rodun luonteesta, liikunnantarpeesta, luontaisista vaistoista, turkinhoidosta ja koulutettavuudesta. Kennelliiton Maarika Wallenius antoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vinkkejä, minkälainen koira voisi sopia eri perhetyypeille.

Kolme bostoninterrieriä kuoli myrkytykseen Kotkassa. Kuvassa samanrotuinen pentu, joka ei liity tapaukseen. Kuva: Ella Mikkola / Yle

Labradorinnoutaja on Suomen suosituin koira. Muita suosittuja rotuja ovat suomenajokoira, saksanpaimenkoira, jämtlanninpystykorva ja kultainennoutaja. Mutta se, mikä sopii yhdelle, voi olla väärä toiselle.

Koiraa valitessa pitäisi ottaa selvää rodun luonteesta, liikunnantarpeesta, luontaisista vaistoista, turkinhoidosta ja koulutettavuudesta. Kennelliiton Maarika Wallenius antoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vinkkejä siitä, minkälainen koira voisi sopia millekin perheelle.

Yksin kerrostalossa asuva kaupunkilainen

Yksin kerrostalossa asuva kaupunkilainen asuu pienessä asunnossa ja käy päivät töissä. Hänellä on niukka budjetti arjessa, ja hän on yksin vastuussa koirastaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / kuvat Jukka Pätynen

– Koiran hankinta on melkoinen elämänmuutos. Jos olet tottunut siihen, että lähdet työpäivän jälkeen kavereiden kanssa shoppailemaan, istumaan kahvilaan, rupattelemaan ja viettämään iltaa, niin kun olet hankkinut koiran, et enää lähdekään. Menet ensiksi kotiin ja hoidat sen koiran. Se on odottanut sinua koko päivän, ja se vaatii hoitoa ja seuraa, Maarika Wallenius huomauttaa.

– Kannattaa keskittyä pienemmän kokoisiin koiriin. Siinä säästää jo ihan ruokintakustannuksissa. Pieni koira syö huomattavasti vähemmän kuin iso.

Monilapsinen perhe omakotitalossa

Perheessä on pieniä lapsia ja koululaisia, joilla on useita harrastuksia. Perheessä syntyy paljon sotkua jo nyt, eikä sitä kaivattaisi koiralta lisää. Toisaalta omakotitaloon kuuluu iso piha, ja lähellä on ulkoilualueita.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Lasten kuljettaminen harrastusiin vie paljon vanhempien aikaa. Jos lapset sotkevat, niin kyllä koirakin sotkee. Voisi ehkä miettiä, onko nyt oikea aika hankkia koira? Jos lapset toivovat lemmikkiä, voisi aloittaa jollakin pienemmällä eläimellä, vaikka pienjyrsijällä.

Rivitalossa asuva lapseton pariskunta

Nuori lapseton pariskunta pitää matkustamisesta ja matkustelee paljon. Toisaalta he harrastavat myös paljon liikuntaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / kuvat Jukka Pätynen

– Onko koira matkoilla mukana vai jääkö se aina hoitoon? Jos sitä ei oteta mukaan, pitää selvittää löytyykö lähipiiristä koiranhoitajia, vai viedäänkö se koirahoitolaan. Jos sen on tarkoitus matkustaa mukana, niin kannattaa harkita alle 8-kiloista koiraa. Silloin se pääsee lentokoneessa matkustamoon mukaan. Jos matkaillaan autolla, niin auton voi hankkia koiran koon mukaan.

Eläkeläispariskunta, joka asuu kaupungissa ja mökillä

Eläkeläispari viettää aikaa sekä kaksiossa kaupungissa että mökissä maalla. Kaupungissa asuu lapsenlapsia, joita isovanhemmat hoitavat usein. Heillä on jo ennestään kissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / kuvat Jukka Pätynen

– Eläkeläisiäkin on monenlaisia. On vetreitä ja vauhdikkaita. Sitten on hitaammin kulkevia. Hankitaan koira oman olotilan mukaan. Jos on tarkoitus olla mökillä, niin pihathan eivät ole aidattuja, joten kannattaa ottaa koira, jolla ei ole vahvaa metsästysviettiä, ettei se ota ja lähde pihamaalta. Kannattaa ajatella pienemmän kokoisia seurakoiria, Maarika Wallenius huomauttaa.

Koiran hankintahinta on 1 000–1 500 euroa. Kennelliitto rekisteröi vuosittain noin 50 000 koiraa. Kaikkiaan Suomessa on noin 500 000 koiraa.