1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen historian suurimman sijoitushuijauksen rikoshyödyt tuomittiin valtiolle menetetyiksi

Suomen historian suurimmaksi sijoitushuijaukseksi kuvailtu WinCapita-juttu joutui poliisitutkintaan yli viisi vuotta sitten. Sijoitusklubi WinCapita on todettu useammissa oikeuskäynneissä ns. pyramidipeliksi.

Kuva: Yle

Korkein oikeus (KKO) on perjantaina tuominnut WinCapita-klubiin sijoittaneiden henkilöiden saamat tuotot rikoshyötynä menetettäviksi valtiolle. Sijoitusklubi WinCapita on todettu useammissa oikeuskäynneissä niin sanotuksi pyramidipeliksi.

Pyramidipelin tuotot perustuivat klubin jäsenten tekemiin sijoituksiin. WinCapitan alkuunpanijat ja siihen myöhemmin liittyneet jäsenet saivat tuottonsa myöhemmin klubiin liittyneiltä jäseniltä.

KKO totesi, että lain mukaan rikoksen tuottama taloudellinen hyöty on tuomittava menetetyksi paitsi rikoksen tekijältä, myös siltä, joka on rikoksesta hyötynyt. Tuomita voidaan, vaikka hyödynsaaja ei olisi tietänyt rikoksesta tai sen tekijästä.

KKO katsoi, että klubilla ei ollut muuta tulonlähdettä kuin jäsenten sijoitukset. Ansaintamahdollisuudet olivat muodostuneet niistä maksuista, joita toimintaan myöhemmin liittyneet maksoivat osallistumismaksuina ja muina suorituksina.

Klubin varoista ei voitu miltään osin erotella lailliseen toimintaan perustuneita varoja. Sillä, että sijoittajat eivät olleet tienneet tapahtuneista rikoksista, ei ollut merkitystä.

KKO:n ennakkopäätös koski viittä sijoittajaa, mutta vastaavia prosesseja on käynnissä satoja. KKO:n perjantaista ennakkopäätöstä sovelletaan vielä käynnissä olevissa oikeusjutuissa.

Myös Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi aikanaan sijoittajien saaman hyödyn valtiolle menetetyksi. Itä-Suomen hovioikeus kuitenkin vapautti sijoittajat tuottojen menetyksiin liittyneistä vaatimuksista.