1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolme vangittu terrorismirikoksesta epäiltynä

Keskusrikospoliisi epäilee yhteensä neljää miestä terrorismirikoksista. KRP:n mukaan kolmen epäillään osallistuneen terroristiryhmäksi luokitellun aseellisen ryhmän toimintaan, jossa on loukkaantunut ja kuollut ihmisiä.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli vangitsemista Pasilan poliisitalolla. Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeus on perjantaina päättänyt vangita kolme terrorismirikoksista epäiltyä miestä.

Yksi miehistä vangittiin syytä epäillä -perustein terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Vangittua miestä on syytä epäillä myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Toinen epäilty vangittiin myöhemmin todennäköisin syin epäiltynä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Oikeus hylkäsi hänen kohdallaan vangitsemisvaatimuksen terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan osalta. Syytteen nostamisen määräaika on hänen kohdallaan 30. tammikuuta 2015; muiden osalta määräaika selviää myöhemmin.

Kolmas miehistä vangittiin perjantaina syytä epäillä -perusteella. Hänet vangittiin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta.

Kaikkien rikosten epäillään tapahtuneen ulkomailla. Syytä epäillä -peruste on kahdesta vangitsemisperusteesta lievempi.

"Näytöllisesti haastava rikostutkinta"

Keskusrikospoliisi epäilee terrorismirikoksista yhteensä neljää miestä. Neljännen käräjäoikeus vangitsi poissaolevana jo eilen torstaina.

Tutkinnanjohtajan, KRP:n rikoskomisario Mika Ihaksisen mukaan kolmen epäillään osallistuneen terroristiryhmäksi luokitellun aseellisen ryhmän toimintaan, jossa on loukkaantunut ja kuollut ihmisiä. Neljännen miehen epäillään osallistuneen näiden toimien valmisteluun.

Poliisin epäilemää "terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa" ei käytetty perjantaina vangitsemisperusteena kuin ensimmäisen miehen kohdalla. Ihaksisen mukaan murhatutkinta ei viittaa mihinkään yksittäiseen henkirikokseen.

Ihaksinen kertoo, että esitutkinta jatkuu nyt normaalisti ja vaatii kansainvälistä yhteistyötä. Esitutkinta on alkanut kuluneena kesänä.

– Tutkinta jatkuu samoilla nimikkeillä kuin ennen vangitsemisoikeudenkäyntiä. Näytöllisesti kyseessä on haastava rikostutkinta, Ihaksinen sanoo.

Yle Uutisten tietojen mukaan kaksi miehistä on syntyperäisiä suomalaisia, jotka ovat kääntyneet islamiin ja vaihtaneet etunimensä. Kolmannella on suomalais-arabialainen tausta ja neljäs on yhdysvaltalais-suomalainen.

Kolme miehistä pidätettiin tiistaina pääkaupunkiseudulla tai sen liepeillä. Poissaolevana vangittu on Yle Uutisten saaman tiedon mukaan oleskellut Turkissa.